Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-10-04

BÖRSEN: NEDGÅNG MED OMVÄRLDEN, HÖGRE OLJEPRIS, OMXS30 -0,9%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen sjönk under måndagen när oljepriserna fortsatte upp i samband med den senaste tidens energimarknadsoro. Från USA tyngde även skuldtaksförhandlingarna sentimentet, samtidigt som vissa fortsatta orosmoln syntes runt den kinesiska fastighetssektorn.

Storbolagsindexet OMXS30 sjönk 0,9 procent till nivån 2.233, vilket var en något större nedgång än för de ledande Europabörserna.

Flera svenska aktier påverkas av avskild rätt till utdelning, vilket tyngde det svenska storbolagsindexet ett par tiondels procent. Electrolux, Nordea och Tele2 tyngdes av avskild rätt till olika former av utdelningar och var ned i ungefär korresponderande härad.

Bland övriga OMXS30-aktier sjönk kommunikationstjänsteföretaget Sinch med 4,6 procent och kasinounderleverantören Evolution med 2,4 procent.

Astra Zeneca steg däremot 1 procent. Läkemedlet Enhertu har fått genombrottstatus av amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA för patienter med metastaserande HER2-positiv bröstcancer som tidigare fått en eller flera anti-HER2-behandlingar.

Bäst i indexet gick Autoliv som avancerade 1 procent.

Veoneer har nått ett slutligt avtal med att köpas upp av amerikanska Qualcomm för 37 dollar per aktie, en nivå som Qualcomm tidigare har indikerat ett intresse om att erbjuda. Veoneers planerade samgående med Magna blir därmed inte av. Veoneer steg 4 procent till 313 kronor.

Scandi Standard tappade 10 procent efter att ha vinstvarnat.

"Det tredje kvartalet har varit utmanande på många sätt. Det är vår bedömning att de betydande prisökningarna på insatsvaror kommer att fortsätta i det fjärde kvartalet", skrev Scandi Standard bland annat.

Azelios samlade aktievärde föll 23 procent till 2,8 miljarder kronor efter att Dagens Industri pekat på att orderböckerna för solenergiföretaget står tomma och tidningen rest frågor kring aktörer som bolaget har avsiktsförklaringar med. Enligt Azelios vd Jonas Eklind är utvecklingen dock helt enligt plan.

Svagt gick det även för diagnostikbolaget Aegirbio som föll 21 procent.

Kindred, som i fredags klättrade 5 procent under hög omsättning, vände ned 8 procent till 127:50 kronor. Carnegie har sänkt sin rekommendation till behåll med riktkurs 155 kronor. Även Pareto har dragit ned riktkursen på grund av situationen i Nederländerna.

Vertiseit, som levererar digitala lösningar för kundupplevelse i butik, steg emellertid 12 procent. Bolaget har satt nya finansiella mål och gör en riktad nyemission på 100 miljoner kronor.

Bland oljebolagen syntes högre kurser efter en prisuppgång för råolja sedan Opec+ avstått från att ändra produktionsplanerna. Lundin Energy avancerade 4 procent.

Skistar backade ytterligare 5 procent. DNB Markets har sänkt sin rekommendation för aktien till behåll.

Verkstadsbolaget Nederman steg 7 procent till ett marknadsvärde på 6,3 miljarder kronor. I Dagens Industri i helgen framgick att Börspodden-profilen John Skogman anser att aktien är köpvärd, dels som ett återöppnings-case, men även som ett hållbarhetsbolag.


Graf: OMXS30 måndagen den 4 oktober

Källa: Infront
Författare Direkt-SE