Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-09-21

BÖRSEN: NEDGÅNGAR VÄNTAS INLEDA VECKAN

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen går mot en sur inledning på veckan, efter techdrivna nedgångar i New York på fredagen, nedgångar i Asien på måndagen och med bankpress efter en ny penningtvättshära

Vid klockan 8.30 var de europeiska terminerna ner mellan 0,7 och 1,0 procent. Vid samma tidpunkt indikerade förhandeln hos IG-markets en nedgång för Stockholmsbörsens OMXS30-index i samma härad. Under förra veckan summerade OMXS30 till en uppgång på 1,9 procent. I den tidiga handeln var även terminerna i USA ned.

En ny penningtvättshärva är på väg att rullas upp där läckta dokument till den amerikanska sajten Buzzfeed News visar att flöden om totalt 17.000 miljarder kronor kan ha tvättats vita. Londonbaserade HSBC som figurerar i dokumentet föll i Hongkong till nya rekordnivåer. Även Nordea figurerar i dokumentet och enligt finländska Yle handlar det om transaktioner på cirka 1,5 miljarder kronor genom Nordea.

Anoto gör en riktad emission om drygt 7 miljoner aktier och tillförs cirka 8,8 miljoner kronor före emissionskostnader. Emissionen riktas mot Anotos största ägare, koreanska Soltworks, vars ägarandel kommer att gå från 19 till 22 procent i och med emissionen. Teckningskursen i emissionen har satts till 0:14 dollar per aktie, motsvarande 1:25 kronor, en premie på 9,7 procent.

Bland morgonens rekommendationer har Carnegie sänkt sin rekommendation för Bravida till behåll från köp. Riktkursen höjs samtidigt till 115 från 105 kronor. SEB Equities har också sänkt sin rekommendation för installationsbolaget till sälj. Aktien stängde på 115:90 kronor i fredags.

Nordea Markets, Pareto och Kepler Cheuvreux har höjt sina riktkurser för Stillfront. De tre analyshusen ligger i spannet 1.150 till 1.240 kronor och upprepar sina liggande köprekommendationer. Aktien stängde till 1.108 kronor på fredagen.

Affärspressens analytiker har också yttrat sig om en rad aktier i helg- och måndagsupplagor.

Börsveckan rekommenderar köp i Generic, Zetadisplay, Prevas och Kungsleden i den senaste utgåvan. Däremot blir rådet avvakta för Trianon och CTT.

Tidningen hade en avvaktande inställning till Readlys börsintroduktion och gav rådet teckna-sälj. Efter att aktien nu börjat handlas, är rådet att avvakta.

Även Exsitec gjorde debut förra veckan och gjorde succé. Börsveckans råd var inför noteringen att teckna och anser nu att den som fått tilldelning kan ta hem vinsten och att den som inte fått det avvaktar.

Affärsvärlden menar att möjligheten för Tobii att bli en framtida leverantör av eyetracking till en betydande del av hårdvarutillverkarna för VR utgör en uppsida för bolaget och upprepar sin köprekommendation.

Samma tidning har kommit fram till att Qliros bolag var för sig borde vara värt mer än vad aktiemarknaden i dag värderar bolagen till ihop. Kurspotentialen på 36 procent lockar och med på tåget finns ett gäng erfarna investerare som Anders Böös, Erik Mitteregger och Staffan Persson.

Dagens Industris analytiker menar att IT-distributören Dustin märkligt nog har hamnat helt utanför e-handelshajpen, och delar ut en köprekommendation under vinjetten veckans aktie.

Medicinteknikbolaget Implantica gör debut på First North Premier. Bland bolagets produkter finns ett implantat mot sura uppstötningar, en produkt mot urinläckage samt en lösning för behandling av fetma som kommer att konkurrera med operationer av magsäcken. Teckningskursen hamnade på 65 kronor per aktie, vilket värderar bolaget före erbjudandet till drygt 2,9 miljarder kronor och tillför 1,1 miljarder kronor före kostnader.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.