Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-01-15

BÖRSEN: NEDGÅNGEN TILLTOG, TELE2 MOT STRÖMMEN, OMXS30 -0,5%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen inledde fredagen med en försiktig nedgång som dock tilltog något under förmiddagen. Gårdagens vinnare Securitas tyngde index medan Tel2 gick i motsatt riktning.

Omkring klockan 13.45 var OMXS30 ner 0,5 procent till nivån 1.962. Aktier för 8,7 miljarder kronor var då omsatta på Stockholmsbörsen. De europeiska börserna var vid samma tidpunkt ned omkring 1 procent.

Bland storbolagen på OMXS30 tyngde Assa Abloy, som även hade en tung handelsdag på torsdagen, med en nedgång på 2,2 procent. Securitas som däremot tillhörde de bättre på torsdagsbörsen föll 2,3 procent. Även ABB sällade sig till förlorarna och var ner 1,9 procent.

Teleoperatörerna tillsammans med storbankerna stod emot bättre. Tele2 var upp 2,2 procent medan kollegan Telia steg 0,4 procent. DNB Markets ser en potentiell katalysator för Tele2 i form av en möjlig avyttring av sin verksamhet i Nederländerna och upprepar köp med något höjd riktkurs till 190 kronor (185).

Bland bankerna gick SEB starkast och var upp 1,2 procent. Håller uppgången i sig blir det den fjärde dagen i rad med stigande kurs för banken.

Ericsson återfanns i mitten av listan med en nedgång på 0,6 procent till 98 kronor. Danske Bank menar att en svagare dollar, patentbråk med Samsung och PTS bannlysning av Huawei i den svenska 5G-utrullningen kan hålla nere aktiekursen och sänkte riktkursen till 110 kronor (120). Högsta förvaltningsdomstolen meddelade på förmiddagen avslag för Huaweis överklagan i frågan om villkoren i PTS upphandlingar i utrullningen.

Hexatronic fortsatte upp 7 procent på fredagen efter torsdagens uppgång på 13,5 procent i spåren av positiva preliminära siffror för det fjärde kvartalet. Bland fredagens glada nyheter fanns en riktkurshöjning från Pareto till 105 kronor (76), samt besked om en ny order på sjökabel till ett sammanlagt värde av cirka 60 miljoner kronor.

Clas Ohlson lade på morgonen fram siffror för julhandeln, som överlag var svagare än förväntat enligt Infronts sammanställning och aktien backade 3,6 procent.

Scandic Hotels genomsnittliga beläggningsgrad var i december cirka 15 procent. Därmed hamnade beläggningsgraden för fjärde kvartalet i linje med bolagets prognos från 8 december. Baserat på bokningsläget väntas genomsnittlig beläggningsgrad vara cirka 15 procent även i januari, och på fortsatt låg nivå hela första kvartalet. Scandic sjönk 3,4 procent.

Lucara Diamond avancerade 3,7 procent. Bolaget har utvunnit en "obruten" diamant på 341 carat av så kallad top white-kvalitet från sin Karowe-gruva i Botswana. Fyndet är enligt Lucara i linje med förväntningar och historiska utvinningar.

Genova Property Group har fastställt nya tillväxtmål för verksamheten som mottogs väl och aktien handlades upp 3,7 procent.

Polygiene meddelade att omsättningen under fjärde kvartalet ökade till 26,9 miljoner kronor, vilket motsvarar en tillväxt på drygt 41 procent. Aktien lyfte 5,4 procent.

DNB tycker att HMS Networks värdering har frikopplats från bolagets resultat då aktien stigit över 120 procent de senaste två åren. Omkring 105 procent av uppgången har drivits av ökade multiplar, enligt banken som har sänkt rekommendationen till sälj. Aktien förlorade nära 10 procent.

ABG Sundal Collier har inlett bevakning av Synact Pharma med köprekommendation och riktkurs 73 kronor och aktien drog iväg 15,4 procent till 51 kronor.

Spiffbet har förvärvat onlinekasinon i form av Sir Jackpot och Live Lounge för en köpeskilling om högst 2,5 miljoner kronor. Förvärvet bedöms generera ett mindre vinsttillskott med goda förutsättningar för tillväxt och marknaden belönade köpet med att handla upp spelbolaget 5,3 procent.


Diagram:

Källa:
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.