Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-10-23

BÖRSEN: NORDEA OCH AUTOLIV DRAGLOK I UPPGÅNG, OMXS30 +0,5%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Det fortsatt intensiva rapportflödet ledde till en uppgång för Stockholmsbörsen på veckans sista handelsdag.

Starkt bland de större rapportbolagen gick Nordea, vars rapport var bättre än väntat på de flesta punkter.

Strax före klockan 12.40 hade storbolagsindexet OMXS30 stigit 0,5 procent till 1.825, samtidigt som aktier för 9,3 miljarder kronor var omsatta på Stockholmbörsen.

Nordea överträffade förväntningarna med sin delårsrapport, där rörelseresultatet var 23 procent bättre än Infronts estimat. Besked gavs också om avsikt att ge utdelning för 2019, en utdelning som ställdes in på grund av covid-19-relaterade restriktioner från Europeiska centralbanken i våras.

Nordea steg med 4,5 procent. Andra storbolag på plus var Boliden, Telia och Alfa Laval som stärktes med 1,9-2 procent.

På minussidan av OMXS30 fanns Electrolux, som inte riktigt lyckades övertyga trots marginalförbättring, höjda prognoser för de flesta geografiska och framförallt de mest viktiga marknaderna. Aktien sjönk trots dessa budskap med 0,9 procent.

På ett liknande sätt var det för ABB. Bolaget slog förväntningarna både vad gällde omsättning och operationellt rörelseresultat, men spådde dock att omsättningstillväxten ska minska i fjärde kvartalet jämfört med det tredje. Aktien var ned 1,8 procent.

Vid lunchtid rapporterade Autoliv och Veoneer, och aktierna handlades uppåt efter rapporterna.

Autolivs justerade rörelseresultat och rörelsemarginal var klart bättre än analytikerna förväntat sig och bolaget återinförde även prognoserna för 2020 i samband med rapporten. Bolaget bedömer att den organiska försäljningstillväxten för helåret 2020 kommer att bli cirka -13 procent och att den totala försäljningstillväxten, inklusive valutaförändringar, kommer att bli -14,5 procent under 2020. Autoliv var upp 4,4 procent.

För Veoneer var resultatet sämre än förväntat för det tredje kvartalet, men bolaget upprepade att rörelseförlusten för 2020 kommer att bli lägre än vad den var 2019, på jämförbar bas. Samtidigt höjde bolaget sin prognos för kassaflödet under det andra halvåret. Veoneer handlades upp 0,7 procent.

Vidare utanför OMXS30 svarade Betsson för en positiv rapport som fick aktien att lyfta 12,6 procent. Speloperatörens intäkter och rörelseresultat blev högre än förväntat och Betsson har inte märkt av någon sekventiell minskning av kasino under det tredje kvartalet eller i inledningen av det fjärde.

Bonava var också en rapportvinnare för dagen. Omsättning och rörelseresultat var klart över förväntan och särskilt Tyskland stor ut som ett positivt utropstecken. Aktien avancerade drygt 9 procent.

Andra rapportbolag som steg var Epiroc och Thule, som steg med 7,7 respektive 4,8 procent. Thule handlades upp efter att ha visat upp en markant marginalförbättring i tredje kvartalet.

Sämre gick det för Dometic, som tappade 5,1 procent. Bolagets organiska tillväxt var långt under förväntan och det hjälpte inte att vd Juan Vargas sade till Nyhetsbyrån Direkt att bolaget bör kunna växa i linje med sitt omsättningsmål 2021 om inte pandemin leder till nya nedstängningar.

Även ÅF Pöyry backade efter sin rapport, som innehöll en lägre omsättning och ett lägre rörelseresultat än förväntat. Enligt vd Jonas Gustavsson påverkades bolaget fortsatt negativt av pandemin under det tredje kvartalet, även om det samtidigt har sett en återhämtning inom flera kundsegment mot slutet av kvartalet. ÅF Pöyry föll 9,5 procent.

Fler rapportbolag på minus var Attendo och Addtech, som handlades ned 5,6 och 6,7 procent.

Icas omsättning och resultat för tredje kvartalet var i linje med förväntningarna, och vd Per Strömberg lyfte i rapporten fram en bra volymtillväxt i Sverige. Aktien var dock ned 2,7 procent.

SAS meddelade att rekapitaliseringsplanen för bolaget nu är fullbordad. Antalet aktier och röster i SAS kommer att resultera i en utspädning om cirka 95 procent. SAS var upp 2,1 procent.

Mycronic, som rapporterade på torsdagen, steg 8,6 procent till 212:80 kronor efter att ha höjts till behåll från sälj hos Handelsbanken. Riktkursen höjdes samtidigt till 200 kronor från 185 kronor.



Bild: OMXS30 den 23 oktober

Bildkälla: Infront




Författare Direkt-SE