Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-07-12

BÖRSEN: NY REKORDNIVÅ MED SINCH I FÖRARSÄTET, OMXS30 +0,8%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen inledde veckan med att notera en ny rekordnivå för OMXS30-indexet under förhållandevis låg omsättning. Sinch agerade draglok bland de mest omsatta storbolagen medan en rad mindre bolag kom med preliminära siffror för det andra kvartalet.

Vid stängning var OMXS30 upp 0,8 procent till den nya toppnivån 2.338. Aktier för 16,5 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen.

I toppen på OMXS30 steg Sinch 5,3 procent före Getinge, Astra Zeneca och Investor som var upp omkring 1,6 procent. Kinnevik som rapporterade för det andra kvartalet placerade sig i den nedre delen men höll sig på plussidan och steg 0,2 procent. Den enda aktien på minus bland Stockholmsbörsens mest omsatta bolag var ABB som tappade 0,3 procent.

Lindab bjöd på en omvänd vinstvarning för det andra kvartalet som fick aktien att stiga 12,6 procent. Med ett preliminärt justerat rörelseresultat på 356 miljoner kronor bedöms byggkomponentbolagets andra kvartal bli "väsentligt högre än marknadens förväntningar".

Speloperatören Angler Gaming kom med motsatta besked där såväl intäkter som rörelseresultat väntas bli lägre i det andra kvartalet jämfört med bolagets tidigare uppskattning. Listan på orsaker var lång. Bland annat har fotbolls-EM och Copa America lockat spelare till mer etablerade operatörer. Beskedet uppskattades inte och aktien föll dryga 23 procent.

Cybersäkerhetsföretaget Advenica har tecknat två avtal med en offentlig svensk organisation till ett sammanlagt värde av 59 miljoner kronor. Aktien handlades upp över 37 procent på First North.

Aegirbios kursutveckling tog vid där den förra veckan slutade och 40 procent adderades till kursen från fredagens uppgång på 38 procent. För året summerar diagnostikbolagets kursuppgång nu till 1.111 procent.

Bambusers helägda dotterbolag Relatable har tecknat två avtal för tillhandahållande av tjänster för influencermarknadsföring till ett värde av totalt motsvarande cirka 19 miljoner kronor. Bambusers styrelseledamot och storägare, Carl Kinell, köpte i fredags 200.000 aktier till en kurs om 14:82 kronor. Aktien avancerade cirka 15 procent på måndagen till 17:30 kronor per aktie.

Bemanningsföretaget SJR bedömer att rörelseresultatet om 11,8 miljoner kronor för det andra kvartalet (1,7) överstiger marknadens förväntningar. Aktien belönades med en uppgång på närmare 20 procent.

På rekommendationsfronten har Pareto Securities inlett bevakning av Ratos och menar att aktien är köpvärd med en riktkurs på 71 kronor. Investmentbolaget var upp 4,9 procent till 61:60 kronor.

EQT har å sin sida fått en höjd riktkurs av Morgan Stanley till 393 kronor (317). Det rapporterade DI och aktien handlades upp 4 procent till 356 kronor.

Mobilspel- och e-sportbolaget Fragbite inledde premiärdagen på First North med en uppgång 20 procent men föll tillbaka och slutade upp 9 procent från teckningskursen 4 kronor i nyemissionen på 15 miljoner som bolaget gjorde inför noteringen.


Graf: OMXS30 måndagen den 12 juli

Källa: Infront
Författare Direkt-SE