Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-01-21

BÖRSEN: NY TOPPNOTERING, SANDVIK VÄNDE UPP, OMXS30 +0,8%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen inledde torsdagens handel med ny toppnotering. Sandvik lämnade som första bolag i OMXS30 rapport och handlades upp, medan Avanzas rapport fick ett kyligare mottagande.

Vid klockan 12.20 var OMXS30 upp 0,8 procent till nivån 1.994. Aktier för 8,6 miljarder hade då omsatts på Stockholmsbörsen. Onsdagens positiva stämning på de amerikanska börserna efter att Joe Biden svurits in som ny president tycktes hålla i sig i förhandeln där terminerna lyste grönt

På Stockholmsbörsen sparkade Sandvik i gång rapportsäsongen för OMXS30-bolagen. Det fjärde kvartalet bjöd på ett rörelseresultat och en orderingång som var över analytikernas prognoser. Aktien svängde och öppnade upp, vände till minus för att vid lunchtid synas högre upp indexet med en uppgång på 1,7 procent.

"Efterfrågan i vår långcykliska gruvverksamhet var stark och vi såg en uppgång från förra kvartalet i vår kortcykliska verksamhet", skrev Sandvik-chefen Stefan Widing i rapporten

En av de bättre aktierna var Evolution som steg 2,6 procent till 885 kronor efter två välvilliga analyser från SEB och DNB Markets. SEB har återupptagit sin bevakning med köprekommendation och riktkurs 1.100 kronor, medan DNB höjt riktkursen till 990 kronor (810) med upprepad köprekommendation.

Bäst gick det för Swedbank som steg för fjärde dagen i rad. Med förmiddagens uppgång på 2,8 procent summerar veckan så här långt till en ökning på över 7 procent.

Enligt uttalanden från det kinesiska handelsdepartementet kommer landet att vidta "alla nödvändiga åtgärder" för att skydda kinesiska bolag och deras legitima intressen som ett svar på Sveriges agerande i fråga om att exkludera kinesiska Huawei och ZTE från 5G-auktionerna, rapporterade Reuters. Ericsson inledde dagen omkring oförändrat men var vid lunchtid ner 0,3 procent.

Avanzas rapport för det fjärde kvartalet mottogs inte väl av investerarna och aktien föll 5,7 procent. Rörelseresultatet var högre än väntat medan kärnintäkterna var i linje med analytikerna i Infronts sammanställnings estimat. Utdelningen på 0:85 kronor var lägre än förväntade 1:97 kronor, men nätmäklaren uppgav att det finns utdelningsbara medel om ytterligare 2:95 kronor när FI häver utdelningsrekommendationen.

Semcon steg 9,6 procent efter att teknikkonsultfirman meddelat att rörelseresultatet för det fjärde kvartalet väntas bli betydligt högre än analytikernas prognoser. Bland annat har rörelseresultatet påverkats positivt av vinster i avslutade projekt, hette det.

Note var upp 5,2 procent. Kontraktstillverkaren har inlett samarbete inom elektroniktillverkning med ett stort internationellt medicinteknikbolag. Serietillverkningen kommer att inledas under första halvåret 2021 vid Notes fabrik i Estland.

Kambi har tecknat ett långsiktigt avtal med den australienska speloperatören Racing and Wagering Western Australia (RWWA). RWWA är en statlig operatör med försäljning i fysiska spelbutiker samt online. Kambis aktie handlades upp 3,3 procent.

Lundin Mining meddelade på onsdagskvällen att gruvbolaget uppnådde 2020 års produktionsguidning för alla metaller. Aktien lyfte 1,8 procent.


Diagram: Stockholmsbörsen OMXS30 torsdagen 21 januari

Källa: Infront
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.