Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-06-07

BÖRSEN: OREGELBUNDEN ÖPPNING LIGGER I KORTEN

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsenser ser ut att inleda den nya veckan oregelbundet med riktning lätt nedåt.

Vid 8.30-tiden indikerade förhandeln hos IG-Markets en nedgång på 0,2 procent för Stockholmsbörsens OMXS30-index. Ute i Europa noterades terminen för tyska DAX-index -0,3 procent och Parisbörsens index CAC40 -0,1 procent.

I USA steg börserna i fredags efter en jobbrapport som dämpade marknadens inflationsoro. Vid stängning var Dow Jones industriindex upp 0,5 procent, S&P 500 med 0,9 procent och tekniktunga Nasdaqs kompositindex med 1,5 procent.

Asiatiska börsindex handlades i båda riktningarna på måndagsmorgonen, efter att amerikanska exportdata kommit in svagare än väntat och taiwanesiska virustal börjat oroa. Tokyobörsens Nikke-index var upp 0,2 procent och Hongkong ned 0,5 procent och Shanghaibörsen oförändrad.

Bland måndagsmorgonens nyheter har det statliga gruvbolaget LKAB ökat sitt innehav i SSAB och äger numera 16 procent av rösterna, en ökning om 5,5 procentenheter. Ägarandelen om 10,5 procent av kapitalet står oförändrad.

Atrush-fältet i irakiska Kurdistan, där oljebolaget Shamaran har delägandeskap, har uppnått en ackumulerad oljeproduktion om 45 miljoner fat sedan den första oljan från fältet utvunnits i juli 2017. Bolaget benämner produktionssiffran som en milstolpe.

Vestum, som på måndagen bytt namn från Wesc, har mot bakgrund av stark tillväxt, stärkt balansräkning och ett positivt mottagande från relevanta marknadsaktörer fattat beslut om att höja det finansiella målet avseende tillväxt. Övriga finansiella mål är oförändrade.

First North-listade Nanexa har beslutat att genomföra en företrädesemission på cirka 127 miljoner kronor, som i sin helhet omfattas av teckningsförbindelser och garantiåtaganden.

Braincool, som utvecklar produkter för medicinsk kylning av hjärnan, har beslutat om en riktad nyemission på upp till 50 miljoner kronor vid fullt utnyttjande av teckningsoptioner. Teckningskursen ligger på 7:50 kronor per aktie. Braincool stängde på 8:95 kronor i fredags.

Fastighetsbolagen K-Fastigheter och Platzer kommer att ingå i det globala fastighetsindexet EPRA, enligt bland annat uppgifter i DI. Preliminära besked om detta lämnades i onsdags.

På rekommendationsfronten sätter DI köpstämpel på Sectra. Affärsvärlden rekommenderar köp av Trelleborg och Axfood. Börsveckan ger köprekommendation till Avensia, Jetpak och Gullberg & Jansson (G&J) samtidigt som kursraketen Checkin får säljstämpel. Avvakta blir rådet för Vertiseit, Elos Medtech, Trelleborg och Sats.

K-fastigheter handlas efter split 6:1. Även för First North-bolaget Freja EID är det första dag efter uppdelning av aktier och då 3:1.

På måndagens fortsatta agenda lägger SAS fram trafiksiffror för maj klockan 11.00. Elekta håller kapitalmarknadsdag på eftermiddagen med start klockan 14.

Orderingången till Tysklands tillverkningsindustri minskade 0,2 procent i april jämfört med föregående månad. Enligt Trading Economics konsensus väntades orderingången ha stigit 1,0 procent jämfört med föregående månad.

Senare i veckan kommer bland annat maj-KPI från såväl Sverige som USA samt räntebesked från ECB, samtliga på torsdag.
Författare Direkt-SE