Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-11-20

BÖRSEN: POSITIV FREDAGSTÄMNING, ABB MOT STRÖMMEN, OMXS30 +0,8%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Marknadsaktörerna försökte på fredagen tolka motstridiga stimulanssignaler från USA samt smälta den senaste coronautvecklingen. Blickarna lyftes till slut bortom pandemin och vid lunchtid stod samtliga europeiska index högre.

Vid klockan 12.30 var Stockholmbörsens OMXS30-index upp 0,8 procent till nivån 1.923 procent. Aktier för 7 miljarder hade då omsatts på Stockholmsbörsen.

Samtidigt som USA:s finansminister Steven Mnuchin på torsdagen kom med besked som kan vingklippa Feds möjligheter att stimulera det finansiella systemet, sade senatens majoritetsledare Mithc McConnel att han har gått med på att återuppta förhandlingarna med Demokraterna i kongressen om stimulanspaket.

På Stockholmsbörsen steg Alfa Laval och SSAB inom OMXS30 med omkring 3 procent. Även Astra Zeneca och Kinnevik var upp runt 2 procent. Bland fåtalet aktier på minus fanns ABB som sjönk 1,6 procent. Flera analyshus har valt att behålla riktkurs och rekommendationer efter gårdagens besvikelse över de finansiella mål som presenterades i samband med kapitalmarknadsdagen. Deutche Bank valde dock att sänka rekommendationen till sälj (behåll).

På vinnarlistan fanns Moment Group som steg 14,5 procent. Upplevelsebolaget meddelade på torsdagskvällen att det finns förutsättningar att fortsätta förhandlingar för att säkra likviditet och finansiering. Bolaget har tidigare meddelat att det finns risk för konkurs eller företagskonstruktion.

Wise Group, med verksamheter inom rekrytering, konsultuthyrning och HR/personalområdet, lämnade en kvartalsrapport på fredagen som mottogs väl. Omsättning minskade med 19 procent i tredje kvartalet, men bolaget märkte ändå en uppgång i aktiviteten hos kunderna under september månad. Aktien klättrade över 10 procent.

Modeföretaget Björn Borgs e-handel växte i det tredje kvartalet samtidigt som rabatter under pandemin pressade bruttomarginalen. Rörelseresultatet landade trots det i nivå med föregående år och aktien som förlorat 30 procent i år steg 3,4 procent.

Catena Media som på torsdagen lämnade en rapport som fick aktien på ett 17-procentigt fall fortsatte ned 3 procent på fredagen. Kepler Cheuvreux har sänkt sin riktkurs för bolaget till 48 kronor (51) men står fast vid sin köprekommendation. Även Carnegie står fast vid såväl köprekommendation samt riktkurs 35 kronor.Zinzino, som är ett direktförsäljningsföretag som säljer produkter inom kosttillskott och hudvård, höjer sin vinstprognos för 2020 i samband med rapporten för det tredje kvartalet som enligt bolaget visat en "stark" utveckling. Aktien, som handlas på First North, var upp 6,4 procent.

Gruvprospekteringsbolaget Copperstone Resources vill ta in 160 miljoner i en företrädesemission med teckningskurs 0:50 kronor. Aktien tappade närmare 9 procent. Nextcell Pharma har också aviserat en företrädesemission och aktien var ned omkring 7 procent.

Rutger Arnhults investeringsbolag M2 Asset Management har ökat ägandet i fastighetsbolaget Corem, som steg 0,8 procent. Budet utlöste budplikt, men enligt Rutger Arnhult var det inget självändamål med ökningen.

"Corem utvecklas bäst i egen regi som ett noterat bolag på Nasdaq Stockholm", menade fastighetsprofilen i pressmeddelandet.

E-handelsbolaget Boozt börjar handlas även på Köpenhamnsbörsen på fredagen i en parallellnotering. I Stockholm var aktien upp omkring 5 procent.

Graf: Stockholmsbörsens OMXS30-index fredag 20 november


Källa: Infront
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.