Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-12-01

BÖRSEN: POSITIV START PÅ DECEMBER, OMXS30 +0,4%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen inledde årets sista månad med en uppgång där rekommendationsförändringar för flera tillverkningsbolag angav tonen inom OMXS30.

Omkring klockan 10.20 var Stockholmbörsens OMXS30-index upp 0,4 procent till nivån 1.926. Aktier för 4,8 miljarder var då omsatta på Stockholmsbörsen.

Bland storbolagen gynnades industri och tillverkning och högst upp syntes Volvo med en uppgång på 2,4 procent till 199. Lastbilstillverkaren fick stöd från en rekommendationshöjning till outperform från neutral med riktkurs 225 kronor från Exane Paribas, som också yttrade sig om flera andra svenska storbolag under morgonen. Autoliv hängde på och steg 2,2 procent.

Analyshuset var mindre positiva till Assa Abloy som nedgraderades till underperform från neutral med 10 procent lägre riktkurs 190 kronor. Låsbolagets aktie var dock upp en tiondels procent till 204 kronor. Även Electrolux fick sin rekommendation sänkt till neutral (outperform) av Exane med riktkurs 230 kronor. Aktien handlades 0,1 procent upp till 206 kronor.

SCA har sålt sin trädproduktverksamhet i Storbritannien. Avyttringen väntas minska nettoförsäljningen med cirka 1.400 miljoner kronor per år och ebitda-resultatet med cirka 25 miljoner kronor per år. Aktien var ner 1 procent.

Railcare var en av de bättre aktierna på huvudlistan och steg 8,3 procent efter att ha tecknat ett tioårskontrakt med gruvbolaget Kaunis Iron värt 740 miljoner kronor. Kontraktet börjar gälla från och med den 16 november 2021 till och med den 16 november 2031 och ersätter tidigare kontrakt från 2018.

Högt upp befann sig även Boozt, som på måndagen efter stängning meddelade att omsättningstillväxten för helåret 2020 väntas överstiga tidigare förväntad nivå om 20-25 procent. Försäljningen under november, inklusive Black Friday, uppges har varit över förväntan. Aktien belönades med en uppgång på 7,7 procent.

Sämre gick det för Endomines som föll drygt 16 procent. Guldbolaget lämnade en rapport för årets första nio månader där omsättningen minskade och förlusten ökade. Bolaget uppgav att det i dagsläget inte är möjligt att lämna prognoser på kort sikt på grund av svårigheterna i spåren av pandemin. Styrelsen har även beslutat om en företrädesemission om cirka 281 miljoner kronor.

Även Anoto kom med en rapport som uppvisade minskade intäkter och ökad förlust. Dessutom förväntas effekterna av coronaviruset påverka likviditeten negativt de kommande två kvartalen. Vid utgången av det tredje kvartalet uppgick bolagets likvida medel till 4 miljoner kronor (2). I september genomförde Anoto en riktad nyemission som tillförde cirka 8,9 miljoner kronor. Aktien backade strax under 8 procent.

Lundin Mining lämna en uppdatering där produktionsprognoser för 2021-2023 samt kostnads-, capex- och prospekteringsutsikter för 2021 återinförs. Bland annat spår bolaget att kvartalsutdelningen ökar med 50 procent, samt att ökade halter vid Candelaria kommer att bidra till en 25 procent högre kopparproduktion under 2021, jämfört med nuvarande 2020-prognos. Beskeden mottogs med viss skepsis och aktien var ner 2 procent.

Projektengagemangs grundare Per-Arne Gustavsson har utsetts till ny styrelseordförande för bolaget efter att sedan 2019 varit tillförordnad vd. Marknaden tycktes uppskatta beskedet och aktien handlades upp 6,4 procent.

Pareto har gjort förändringar i sin portfölj för december där Qleanair, Magnolia Bostad, IPC och Tele2 plockas bort och ersätts med Jetpak, Klövern, Storytel och Sobi. Bland nämnda bolag reagerade Jetpak med en uppgång på 6 procent och Storytel steg 4 procent.


Diagram: Stockholmbörsen OMXS30 tisdag 1 decemberKälla: Infront
Författare Direkt-SE