Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-11-16

BÖRSEN: POSITIV VECKOSTART MED CYKLISKT I TOPP, OMXS30 +0,5%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen har inlett måndagens handel med en uppgång där cykliska aktier tog plats i förarsätet.

Vid klockan 9.50 var Stockholmsbörsens OMXS30-index upp 0,5 procent till nivån 1.907. Aktier för 3,4 miljarder kronor hade då omsatts.

Antalet coronafall har ökat kraftigt i USA, men investerarna tycks ta fäste på förra veckans positiva vaccinbesked och blicka bortom pandemin. Cykliska aktier syntes högre upp inom OMXS30. Boliden var upp 3,3 procent, medan Ericsson och Autoliv steg omkring 2 procent. I motsatt ände av listan var Astra Zeneca, Essity och Kinnevik ned mellan 0,4 och 1,1 procent.

Instalco har haft en trist kursutveckling sedan rapporten för det tredje kvartalet. På måndagen höjde dock Carnegie sin rekommendation för installationsföretaget bolaget till köp (behåll), med ny riktkurs 253 kronor (222). Även Börsveckan tycker i den senaste utgåvan att installationsföretaget är köpvärt. Aktien steg 10,7 procent till 214:50 kronor.

Högt upp fanns också Arctic Paper som kom med en rapport för det tredje kvartalet som bjöd på ett högre resultat jämfört med motsvarande period föregående år. Samtliga av bolagets bruk drivs med full kapacitet och likviditeten är på treårshögsta vilket ger tillfälle att återbetala skulder, skrev bolaget i rapporten. Aktien steg 8,7 procent.

Handelsbanken Capital Markets har höjt sin rekommendation för Dometic till behåll från sälj. Riktkursen höjdes till 105 från 100 kronor. Aktien stängde på fredagen på 96:76 kronor. Även Dagens industri har uttryckt sig positivt om aktien och rekommenderar köp i måndagens upplaga av tidningen. Aktien belönades med en uppgång på 5,4 procent.

Sämre gick det för medicinteknikbolaget Qlife som meddelade att ansökan om att lansera bolagets covid-19-test på marknaden före CE-godkännandet har fått preliminärt avslag av den danska läkemedelsmyndigheten på fredagen. Aktien rasade 14 procent.

Den brittiska konkurrensmyndigheten (CMA) har godkänt Evolution Gamings köp av Net Ent. Det innebär att bolaget nu har fått erforderliga godkännanden från relevanta myndigheter för köpet. Aktien steg 1,3 procent.

I samma sektor var Leo Vegas upp 2,9 procent efter att bolaget meddelat att bettingbolaget inleder ett återköpsprogram och avser att köpa tillbaka egna aktier för 10 miljoner euro, drygt 100 miljoner kronor.

Sensys Gatso, som utvecklar system för trafiksäkerhet och trafikinformatik, har tecknat en femårig förlängning av ett kontrakt med Abington i amerikanska Pennsylvania värderat till motsvarande 23 miljoner kronor och aktien var upp 1,4 procent.

Xbrane steg 3,2 procent till 71:20 kronor. Redeye har höjt sin värdering av bioteknikbolaget från 55 till 101 kronor i det Redeye kallar sitt basscenario.

Garo har fått sänt rekommendation till sälj (behåll) av Carnegie, dock med uppjusterad riktkurs till 500 kronor från 440. Aktien backade 4,6 procent.

Förutom tidigare nämnda Instalco rekommenderar Börsveckan i det senaste numret köp av Loomis, Balco, Calliditas, och Byggpartner. Bolagen var under den inledande timmen upp mellan 1 och 3 procent.

Diagram: Stockholmsbörsens OMXS30 16 november

Källa: Infront
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.