Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-11-16

BÖRSEN: REKOMMENDATIONER SÄTTER AVTRYCK, OMXS30 +0,6%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen låg på plus på måndagen, trots stigande antal coronafall i världen. Hoppet om ett vaccin mot covid-19 inom en inte allt för avlägsen framtid tycks fortsätta att övertrumfa oron på finansmarknaderna för den ökade smittspridningen.

Runt klockan 12.15 hade Stockholmsbörsens OMXS30-index gått upp 0,6 procent till nivån 1.909. Aktier för 7,5 miljarder kronor hade då omsatts. På ledande Europabörser var det också uppåt.

En del cykliska aktier syntes högt upp inom storbolagsindex. Boliden steg 3,4 procent och Alfa Laval med 2,8 procent. Ericsson och Autoliv noterade uppgångar på 1,8 respektive 1,6 procent. I motsatt ände av listan sjönk Kinnevik och Astra Zeneca med 1,3 procent vardera.

Instalco har haft en trist kursutveckling sedan rapporten för det tredje kvartalet. På måndagen höjde Carnegie sin rekommendation för installationsföretaget till köp (behåll), med ny riktkurs 253 kronor (222). Även Börsveckan tycker i den senaste utgåvan att installationsföretaget är köpvärt. Aktien steg 8,6 procent till 210:50 kronor.

Handelsbanken Capital Markets har drog upp sin rekommendation för Dometic till behåll från sälj. Riktkursen ökades till 105 från 100 kronor. Även Dagens industri har uttryckt sig positivt om aktien med köpråd i måndagens upplaga av tidningen. Aktien belönades med en uppgång på 4,9 procent.

SEB Equities har ökat riktkursen för Sobi till 360 kronor från 345 kronor och upprepar sin köprekommendation, framgår av en analys som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av. Aktien låg på plus 4,3 procent.

Högt upp bland kursvinnare fanns också Arctic Paper efter en rapport för det tredje kvartalet som bjöd på ett högre resultat än motsvarande period året innan. Samtliga av bolagets bruk drivs med full kapacitet och likviditeten är på treårshögsta vilket ger tillfälle att återbetala skulder, skrev massa- och pappersbolaget i rapporten. Aktien steg drygt 7 procent.

Sämre gick det för medicinteknikbolaget Qlife efter beskedet att ansökan om att lansera bolagets covid-19-test på marknaden före CE-godkännandet fått preliminärt avslag av den danska läkemedelsmyndigheten. Aktien rasade 13,7 procent.

Leo Vegas klättrade 3 procent efter att bettingbolaget meddelat att bettingbolaget inleder ett återköpsprogram och avser att köpa tillbaka egna aktier för 10 miljoner euro, drygt 100 miljoner kronor.

I samma sektor har brittiska konkurrensmyndigheten godkänt livekasinounderleverantören Evolution Gamings köp av Net Ent. Det innebär att bolaget nu har fått erforderliga godkännanden från relevanta myndigheter för köpet. Aktien var upp 0,8 procent.

Sensys Gatso, som utvecklar system för trafiksäkerhet och trafikinformatik, har tecknat en femårig förlängning av ett kontrakt i amerikanska Pennsylvania värderat till motsvarande 23 miljoner kronor och aktien avancerade 2,3 procent.

Xbrane steg 1,7 procent till 70:20 kronor. Redeye har höjt sin värdering av bioteknikbolaget från 55 till 101 kronor i det Redeye kallar sitt basscenario.

Även flera andra rekommendationer satte avtryck i måndagens aktiekurser.

Garo har fått sänkt rekommendation till sälj (behåll) av Carnegie, dock med uppjusterad riktkurs till 500 kronor från 440. Aktien sjönk 5,7 procent.

Förutom tidigare nämnda Instalco rekommenderar Börsveckan i det senaste numret köp av Loomis, Balco, Byggpartner och Callidisas. De tre förstnämnda var upp 2,8-4,6 procent vid lunchtid och Calliditas med 0,4 procent.

Advanced Soltech, som ägs till 50,9 procent av Soltech, har fått en order i Kina värd cirka 108 miljoner kronor under avtalets 20-åriga löptid. Soltech var upp 4 procent.Diagram: Stockholmsbörsens OMXS30 16 november

Källa: Infront
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.