Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-02-22

BÖRSEN: REKYLERAR NED MED EUROPA, OMXS30 -0,9%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen rekylerade ned i den inledande måndagshandeln, i likhet med de ledande Europabörserna som var ned drygt 1 procent. Asienbörserna har inlett veckan blandat med nedgångar för en del techbolag i Kina.

Klockan 09.45 var det svenska storbolagsindexet OMXS30 ned 0,9 procent 2.020, efter fredagens uppgång på 1,1 procent.

Bland storbolagen sjönk Kinnevik och ABB 2 procent vardera på måndagen. En av få storbolagsvinnare var livecasinobolaget Evolution som ökade 1,7 procent.

Marknadsundersökningsbolaget Cint sjönk tillbaka 7 procent efter fredagens starka noteringsdebut på Stockholmsbörsen.

Diagnostikbolaget Lumito rasade 37 procent efter att ha fått kritik från Sectra för torsdagens pressmeddelande om ett "samarbete" med Sectra. Det finns inget samarbete utan Lumito har bara köpt en produkt från bolaget, sade Sectras vd Torbjörn Kronander till Dagens industri.

"Det finns ett samarbete på så sätt att de har köpt en pryl, men det är ungefär samma typ av samarbete som att jag köper mat på Ica", sade Torbjörn Kronander till Nyhetsbyrån Direkt på måndagsmorgonen.

Även andra bolag som likt Lumito har Cardeon som största ägare sjönk. Spectracure föll 12 procent och Prolight tappade 15 procent.

Forskningsbolaget Immunicum steg 4 procent efter att ha presenterat uppdaterade överlevnadsdata i Mereca-studien med läkemedelskandidaten ilixadencal vid behandling av njurcancer. Medianöverlevnaden hos patienter behandlade med kombinationen av ilixadencel och sunitinib var 35,6 månader jämfört med 25,3 månader i kontrollgruppen med bara sunitinib.

Teknikkoncernen Sdiptech klev upp 7 procent efter att ha aviserat förvärv av bolag som är verksamma inom utveckling och tillverkning av laddningsutrustning och -system för elfordon. Sdiptech höjer sin marginalprognos mot bakgrund av affärerna.

Scout Gaming har ingått ett avtal med ATG om att lansera bolagets "fantasy sport"-produkt på atg.se. Scout Gaming avancerade 10 procent.

En annan vinnare var e-handelsplattformen CDON som steg 10 procent. ADW Capital, som är ny storägare sedan en tid tillbaka, ser mycket ljust på utsikterna för bolaget, enligt uttalanden från Adam Wyden, som står bakom ADW, till Dagens industri. Adam Wyden sade nyligen i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt att han är mycket optimistiskt inställd till e-handelsplattformar i allmänhet och till CDON i synnerhet.

Hjälmbolaget Hövding sålde 33.854 stycken Hövdingar under det fjärde kvartalet, en ökning med 19 procent från motsvarande period året innan. Nettoomsättningen steg från 47 till 53 miljoner kronor och kvartalsförlusten minskade. Aktien steg 7 procent.

Astra Zeneca har frivilligt dragit tillbaka en indikation för sitt preparat Imfinzi i USA. Beslutet gjordes under konsultation med den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA. Aktien var ned 0,2 procent.

Kindred steg 4 procent efter en köprekommendation från Dagens industri. Aktien är enligt tidningen fortfarande lågt värderad trots den senaste tidens kursrusning.

Bland övriga rekommendationer kan noteras att Handelsbanken har höjt sin rekommendation för Elekta till köp. Strålbehandlingsbolaget adderade 3 procent.

Pareto Securites sänkte sina rekommendationer för Catena och fastighetsbolaget NP3 till behåll. Aktierna sjönk runt 1 procent var.

Affärsvärlden rekommenderar köp av mjukvarubolaget Bimobject, vars aktie höjdes 3 procent.

Även Börsveckan bjöd på en rad köprekommendationer i den senaste utgåvan, däribland Sinch som steg 2 procent och Byggpartner som ökade 3 procent.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.