Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-01-15

BÖRSEN: RISKVILJAN BORTBLÅST, TELE2 VINNARE, OMXS30 -0,9%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen inledde veckans sista handelsdag med en måttlig nedgång och när de amerikanska motsvarigheterna öppnade i moll tilltog nedgången. Defensiva aktier stod emot, industribolag tyngde.

Vid stängning var OMXS30 ner 0,9 procent till nivån 1.955. Aktier för 20,8 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. Veckan summerade till en uppgång på 0,3 procent.

Inom OMXS30 var aktier på plus lätträknade. Teleoperatörerna stod emot och Tele2 var bästa aktie med en uppgång på 1,2 procent medan kollegan Telia slutade upp 0,7 procent.

Bankerna inledde dagen starkt, men vid stängning var det bara SEB som höll sig kvar i toppen med en uppgång på 0,3 procent. I bottenskiktet tyngde Assa Abloy index med en andra nedgångsdag på raken som stannade på -2,3 procent. ABB backade 2,8 procent och sämst gick det för Autoliv som föll 3,2 procent.

Hexatronic hade ännu en bra dag på börsen och adderade 3,8 procent till gårdagens uppgång på 13,5 procent efter positiva förhandsbesked för det fjärde kvartalet. På fredagen meddelade bolaget en ny order på sjökabel på 60 miljoner kronor och Pareto reviderade sin analys och höjde riktkursen till 105 från 76 kronor. Aktien stängde på 92:50 kronor.

Julhandeln gick sämre för Clas Ohlson som en följd av pandemirestriktioner jämfört med tidigare år, och aktien var ner 3,6 procent. Den totala försäljningen minskade med 14 procent under december, vilket var lägre än de 6,7 procent som analytikerna räknat med.

Bland de pandemipressade bolagen var Scandics beläggningsgrad i december i linje med bolagets prognos som lämnats. Baserat på bokningsläget väntas beläggningsgraden hålla sig på en fortsatt låg nivå under det första kvartalet. Aktien tappade 3,9 procent.

Uppåt var det även för Genova Property Group som har fastställt nya tillväxtmål för verksamheten som mottogs väl och aktien handlades upp 3,8 procent.

Sämre gick det för HMS Networks som var huvudlistans sämsta aktie med en nedgång på drygt 8 procent till 254:50 kronor. DNB Markets menar att värderingen tappat kontakt med resultaten efter en kursuppgång på över 120 procent de senaste två åren. Rekommendationen sänktes till sälj med bibehållen riktkurs 230 kronor.

Fortnox presenterade nya verksamhetsmål inför fredagens kapitalmarknadsdag och aktien inledde fredagen med en uppgång på 3,5 procent. Investerarhumöret svängde dock under dagen och aktien slutade ner 1,1 procent.

Polygiene meddelade att omsättningen under fjärde kvartalet ökade till 26,9 miljoner kronor, vilket motsvarar en tillväxt på drygt 41 procent. Aktien lyfte 3,4 procent.

ABG Sundal Collier har inlett bevakning av Synact Pharma med köprekommendation och riktkurs 73 kronor och aktien drog iväg drygt 15 procent till 51 kronor.

Spiffbet har förvärvat onlinekasinon i form av Sir Jackpot och Live Lounge för en köpeskilling om högst 2,5 miljoner kronor. Förvärvet bedöms ge ett mindre vinsttillskott med goda förutsättningar för tillväxt och marknaden belönade köpet med att handla upp spelbolaget 8,8 procent.


Diagram:

Källa:
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.