Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-06-01

BÖRSEN: RUSNING FÖR KAROLINSKA DEVELOPMENT, OMXS30 +1,0%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Kurserna drog sig tydligt uppåt på Stockholmsbörsen på tisdagen och utvecklingen var därmed i linje med de ledande Europabörserna. Bland de sektorer som var starkast för dagen fanns bland andra industri och råvaror, men en stor majoritet av de mest omsatta aktierna avancerade.

Vid stängning hade OMXS30 stigit 1,0 procent till 2.265, efter måndagens nedgång. Aktier för 22,9 miljarder kronor omsattes under dagens lopp på Stockholmsbörsen.

I topp inom storbolagsindexet slutade Boliden med en uppgång på 3,3 procent. Atlas Copco steg 2,6 procent med stöd av att Kepler Cheuvreux har höjt rekommendationen till behåll från minska. Även Sandvik steg med 2,6 procent.

På minus bland de stora fanns Evolution, Kinnevik, Astra Zeneca och Ericsson, där Astra Zeneca tappade mest med en nedgång på 1,9 procent.

Kraftigt uppåt var det för Karolinska Development, som stack iväg 43 procent sedan bolaget meddelat att det i försök sett en signifikant positiv påverkan på livmoderhalsens mognad i förstföderskor med läkemedelskandidaten tafoxiparin.

Hansa Biopharma klättrade 5,4 procent sedan RBC Capital Markets höjt sin riktkurs med 13 procent och upprepat sin outperform-rekommendation, alltså en slags köprekommendation.

Registrerings- och inloggningsaktören Checkin.com rusade utan tydliga nyheter ytterligare 40 procent till 155:20 kronor, eller till ett samlat marknadsvärde för aktierna på drygt 4 miljarder kronor. Inför noteringen förrförra torsdagen var värderingen 15:50 kronor per aktie, vilket innebär att aktien har tiofaldigats i värde på mindre än två veckor.

Bland vinnarna fanns också Xano Industri som lyfte 15 procent efter att ha meddelat om ett förvärv på måndagseftermiddagen. Xanos vd Lennart Persson gjorde dock för Nyhetsbyrån Direkt bedömningen att det är händelseförlopp, snarare än bara måndagens förvärv, som låg bakom aktiens starka utveckling.

Även den relativt nynoterade life science-investeraren Linc steg, med 9,1 procent, och utbildningsföretaget Academedia ökade 14 procent.

Nyligen rapporterande bostadssajten Hemnet steg också kraftigt och stängde 9,7 procent upp.

Gapwaves, som utvecklar vågledar- och antennprodukter, har fått en ny order värd cirka 2,4 miljoner kronor och steg 5,1 procent.

Även eyetrackingbolaget Smart Eye steg, med 3,8 procent till 285 kronor. Analyshuset Redeye har höjt det rimliga värdet för aktien till 340 kronor, från tidigare 322 kronor, i ett så kallat basscenario.

Bland förlorarna fanns bland andra Arla Plast, som sjönk 2,8 procent, samt e-handelsbolaget Pierce som backade 2,9 procent.

Brentoljepriset låg på tisdagen över 70-dollarstrecket. Lundin Energy och IPC steg 3,7 respektive 5,6 procent medan Enquest stärktes 11 procent.

Storbankerna gick aningen bättre än index med uppgångar på cirka 1,3-2 procent. Finansinspektionen anser att den expansiva politiken behöver normaliseras gradvis. Det kontracykliska buffertvärdet kommer att höjas steg för steg och pausen i amorteringskravet kommer att avslutas som planerat.Graf: OMXS30 tisdagen den 1 juni

Källa: Infront
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.