Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-11-26

BÖRSEN: SANDVIK VINNARE, BUDSTRID I ENTRA, OMXS30 +0,3%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen inledde torsdagen i stigande riktning och återhämtade därmed något från gårdagens tapp. Striden mellan SBB och Castellum gällande förvärvet av norska Entra fortlöper där sistnämnda bolaget på morgonen lämnat ett uppköpserbjudande.

Klockan 9.45 stod Stockholmbörsens OMXS30-index 0,3 procent högre till nivån 1.938. De ledande börserna i Europa noterades även på plus.

USA-marknaderna håller på torsdagen stängt för firande av Thanksgiving.

Inom OMXS30-indexet sågs Sandvik i toppen med en uppgång om 2,2 procent gästat av Kinnevik som noterades 1,8 procent högre.

På förlorarsidan återfanns Nordea och H&M i botten som backade 0,7 procent vardera.

Fastighetsbolaget Castellum har presenterat ett uppköpserbjudande av det norska fastighetsbolaget Entra värt motsvarande nästan 171 norska kronor per aktie. Budet är en kombination av kontanter och aktier i Castellum. Castellum steg 0,5 procent medan Entra avancerade 3,8 procent till 175 kronor på Oslo-börsen.

På tisdagen lade SBB (+0,9%) fram ett budförslag på Entra om motsvarande 165 norska kronor per aktie, där styrelsen i Entra valde att inte rekommendera budet. Även här rör det sig om en kombination av kontanter och aktier.

I en intervju med Nyhetsbyrån Direkt på torsdagen uppger SBB:s vd, Ilija Batljan, att kontantdelen i SBB:s förslag är klart högre än dito i det konkurrende förslaget och att han känner sig trygg med SBB:s bud.

Strålterapisystemleverantören Elekta har kommit med rapport för det andra kvartalet i bolagets brutna räkenskapsår. Ebitda-resultatet kom in högre än väntat på 752 miljoner kronor där Infront konsensus låg på 702 miljoner kronor. Omsättningen och orderingången var båda ungefär som förhandstipsen.

Elekta drog tillbaka sina utsikter för räkenskapsåret under våren med hänvisning till den rådande osäkerheten, och lämnar fortsatt inga detaljerade utsikter för kommande kvartal. Marknaden välkomnade rapporten väl och aktien steg 1,5 procent.

Investmentbolaget Tellacq har sålt 590.500 aktier i Bonesupport för sammantaget drygt 38 miljoner kronor. Tellacq ägs, enligt uppgifter på Bonesupports hemsida, till 25 procent av Håkan Björklund som sitter i Bonesupports styrelse sedan 2016. Håkan Björklund, som var ordförande i Bonesupport under 2016-2019, är för närvarande styrelseordförande i specialistläkemedelsbolaget Sobi. Bonesupport-aktien sjönk 0,6 procent.

Byggbolaget Serneke bekräftar att diskussioner sedan en tid förs med en tilltänkt partner gällande det pausade bygget av Karlatornet i Göteborg. Under onsdagseftermiddagen handelsstoppades byggbolaget Sernekes aktie efter en uppgång på över 12 procent, efter att insiderinformationen inte offentliggjorts. Bolagets vd Ola Serneke ska på tisdagen under en webbsänd frågestund på en studentmässa i Göteborg ha sagt att en ny partner har hittats för det pausade bygget av Karlatornet i Göteborg. Efter hävt handelsstopp backade aktien 4,6 procent på torsdagen.

Fortnox klättrade över 10 procent till 332 kronor efter att Carnegie inlett bevakning av bolaget med köprekommendation och riktkurs 465 kronor.

Textilåtervinningsföretaget Renewcell hade börsdebut på torsdagen och mottogs väl av marknaden som handlade upp aktien över 50 procent inledningsvis.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.