Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-01-08

BÖRSEN: SKANSKA TAR TÄTEN I UPPGÅNGEN, OMXS30 +0,5%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen steg i den inledande handeln på fredagen, även om uppgången var något mindre än på många av de ledande börserna i Europa. I nyhetsflödet fortsatte efterspelet till onsdagens dramatiska händelser vid den amerikanska kongressen i Washington att dominera och flera Demokrater krävde att president Donald Trump ska tvingas lämna sin post snarast möjligt.

Vid 9.45-tiden hade OMXS30 stigit 0,5 procent till 1.948 och aktier för 3,2 miljarder kronor var omsatta på Stockholmsbörsen. I Frankfurt var DAX-index upp 1,1 procent och CAC40 i Paris var 0,6 procent högre.

Bland storbolagsaktierna i OMXS30 toppade Skanska med en uppgång på 2,4 procent. Bolaget har tecknat avtal om en renovering av avgångshallen i Penn Station i New York, ett kontrakt är värt 392 miljoner dollar. Skanska investerar också cirka 580 miljoner kronor i hyresrätter i Barkarbystaden i Järfälla. Projektet är utvecklat av Skanska Hyresbostäder och byggkontraktet är värt cirka 370 miljoner kronor.

Electrolux och Atlas Copco var två andra vinnare med uppgångar på 1,3 respektive 1,7 procent.

På minussidan i OMXS30 dominerade storbankerna, där samtliga noterades lägre. Svagast var SEB med ett kurstapp på 0,9 procent.

EQT steg 3,3 procent sedan Nordea Markets höjt aktien till behåll från tidigare sälj. Avanza handlades 3,5 procent högre, till 250:80 kronor, efter att SEB höjt riktkursen för aktien till 265 kronor från tidigare 210.

SBB:s vd Ilija Batljan har köpt ytterligare 0,5 miljoner B-aktier i bolaget för totalt 13,6 miljoner kronor. SBB avancerade 1,2 procent.

Bioteknikbolaget Alzinova steg 5,8 procent. Bolaget har uppgett att läkemedelssubstansen för vaccinet ALZ-101 nu är tillverkad och uppfyller kraven för bolagets kommande kliniska fas 1b-studie, som planeras starta under andra kvartalet.

Bonava var upp 6,1 procent till 82:90 kronor. Nordea har höjt riktkursen för aktien till 98 kronor från 93 kronor, medan rekommendationen köp upprepas.

Energibesparingsbolaget Enersize har tecknat ett partneravtal med marockanska SCOPP Solutions. Avtalet gäller Enersizes Compressed Air Services, som är baserade på bolagets Software-as-a-Service-plattform, med en möjlig intäkt på cirka 6 miljoner kronor i månaden från slutet av 2021. Enersize lyfte 14 procent på nyheten.

Nanoteknikbolaget Jondetech har skrivit ett så kallat term sheet med schweiziska Varioprint, vilket innebär att förhandlingar ska inledas om ett långsiktigt samarbete mellan bolagen om utveckling, produktion och distribution av Jondetechs sensorelement. Jondetech handlades upp 11,5 procent.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.