Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-09-11

BÖRSEN: SMÅ RÖRELSER MED DEFENSIVT I TOPP, OMXS30 -0,1%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen handlades i sidled på fredagen. Securitas var en vinnare efter besked om att EQT gått in som större ägare i säkerhetsbolaget. Defensiva aktier visade också en god utveckling.

Vid stängning var Stockholmsbörsens OMXS30-index ned med 0,1 procent till nivån 1.801. Aktier för 16,2 miljarder kronor var då omsatta.

Känsloläget gick lika snabbt upp som ned igen på Stockholmsbörsen. Flera områden med tydligt högre spridning av coronavirus tynger utsikterna för Europas och världsekonomins återhämtning samtidigt som den nyvunna brexitoron bidrar negativt.

Högst upp bland storbolagen fanns Securitas med en uppgång på 3 procent efter beskedet att EQT har gått in som större ägare med 2,7 procent av aktierna, i en investering omkring 1,3 miljarder kronor.

Förutom säkerhetsbolaget fanns flera andra defensiva bolag representerade i toppen. I denna kategori var Getinge upp 1,2 procent och SCA höjdes 1,7 procent.

I motsatt ände av indexet fanns bankerna Swedbank och Nordea med nedgångar på runt 1,7 procent vardera. Den sistnämnda av de båda meddelade på torsdagen att beslut om utdelning för 2019 inte kommer att fattas före januari 2021. Även SSAB och Autoliv återfanns i botten med nedgångar på 1,7 respektive 2 procent.

Hufvudstaden meddelade på torsdagskvällen att återköp av egna aktier för maximalt 500 miljoner kronor kommer att inledas och fastighetsbolagets aktie drog upp drygt 3 procent.

Steg gjorde även Instalco som tilldelats en köprekommendation av Nordea när banken inlett bevakning av installationsföretaget. Riktkursen sattes till 202 kronor. Aktien var upp 12 procent till 20:60 kronor.

Kontraktstillverkaren Recipharms vd Thomas Eldered hoppas kunna ingå ett samarbete om tillverkning av ett vaccin mot coronaviruset. I en intervju med Nyhetsbyrån Direkt ville han däremot inte kommentera om det för närvarande pågår några diskussioner om potentiella avtal med vaccinutvecklare samt vilka värden ett sådant samarbete kan betinga. Aktien förbättrades 1,4 procent.

Forskningsbolaget Isofol Medical steg med 9 procent till 15:60 kronor efter att Carnegie upptagit bevakning och rekommenderat köp och riktkurs på 21 kronor, motiverat av exponeringen mot den forskningsfas med fokus på en cancerform som är näst mest vanlig i världen sett till dödlighet.

Medicinteknikbolaget Bonesupport var upp 11 procent till 58 kronor. ABG Sundal Collier har höjt sin rekommendation till köp från behåll med ny riktkurs 65 kronor (50).

Höjd rekommendation till köp har även Vostok Emerging Finance fått från Pareto Securities med riktkurs 3:16 (2:66) och aktien steg 1,5 procent till 2:77 kronor.

Veteranpoolen klättrade upp drygt 5 procent. Affärsvärlden har kommit med en köprekommendation för bolaget. Aktien bedömer tidningen vara för billig på några års sikt.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.