Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-01-20

BÖRSEN: STARK START MED DRAG I TELIA, OMXS30 +0,9%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen inledde onsdagen uppåt med Telia i förarsätet efter delbesked om det fjärde kvartalet. MAG Interactive rusade efter en stark kvartalsrapport.

Vid klockan 10.05 hade OMXS30 stigit 0,9 procent till nivån 1.976. Aktier för 3,7 miljarder kronor var då omsatta på Stockholmsbörsen. De amerikanska terminerna lyste också grönt inför att Joe Biden svärs in på eftermiddagen.

Telia rivstartade dagen med en uppgång på 4,3 procent. Teleoperatören meddelade att det operativa fria kassaflödet i det fjärde kvartalet blev 12,1 miljarder kronor och överträffar därmed prognosen om att "nå den övre delen av intervallet 9,5 till 10,5 miljarder kronor". Samtidig kommer en utdelning på 2 kronor att föreslås. Helårsresultatet påverkas dock av nedskrivningar i Finland.

Bland övriga vinnare på OMXS30 fanns Volvo, Boliden och Ericsson som steg mellan 1,4 och 1,8 procent. Lastbilstillverkaren har fått en höjd riktkurs från Carnegie till 250 kronor (220). Avsluten på onsdagsförmiddagen gjordes vid 216 kronor per aktie.

Antalet aktier på minus var lätträknade med Nordea som enda undantag med en nedgång på 0,2 procent.

SSAB fortsatte de senaste dagarnas resa uppåt och A-aktien steg 3,4 procent till 37 kronor. SEB Equities har höjt riktkursen till 47 kronor från 34 kronor. Rekommendationen köp upprepas. Så här långt är aktien upp över 20 procent för veckan.

Gamingbolaget MAG Interactive steg 17 procent efter en rapport som visade stigande omsättning och resultat. Det nyckeltal som visar snittintäkterna per daglig aktiv spelare ökade med 43 procent under perioden.

Diamyd Medical steg 1,7 procent. Bolaget redovisade ett nettoresultat om 105 miljoner kronor (-6,8) för det första kvartalet, september-november, 2020. Ökningen jämfört med föregående år är en engångseffekt av vinst om 118 miljoner kronor vid avyttring av aktier i Companion Medical.

Lindab har fått indikativa bud på affärsområdet Building Systems som är under utvärdering men inga formella budprocesser har inletts. Det skrev Lindab på tisdagskvällen som en kommentar till att det cirkulerar information i marknaden om att det pågår en aktiv budprocess för att avyttra Building Systems. Aktien var upp 1,5 procent.

Ilija Batljan har under det fjärde kvartalet köpt 385.000 aktier i miljöteknikbolaget Climeon och 400.000 aktier i Cell Impact, som säljer flödesplattor och produktionsteknologi till tillverkare av bränsleceller. Fastighetsinvesteraren och finansmannen finns inte med i bolagens ägarlistor sedan tidigare och posterna motsvarar cirka 0,7 procent av aktierna. Climeon steg 12 procent medan Cell Impact var upp 5,6 procent.

Bland de bolag som fått ändrade rekommendationer var Arjo ned 3,4 procent till 63:40 kronor. Nordea Markets har sänkt sin rekommendation för Arjo till sälj från behåll. Riktkursen är 55 kronor.

Pareto har höjt riktkursen för Veoneer till 285 kronor från 190 kronor, med upprepad köprekommendation och aktien var upp 4,6 procent till 206 kronor.

Electrolux Professional fortsatte på den inslagna uppgångsvägen som inleddes innan jul och steg 2,5 procent till 51:30 kronor. Stöd kom från en riktkurshöjning från Kepler Cheuvreux till 60 kronor från tidigare 45 kronor.Diagram: Stockholmsbörsens OMXS30 onsdagen 20 januari

Källa: Infront
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.