Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-08-06

BÖRSEN: STORYTEL OCH SINCH STORA FÖRLORARE, OMXS30 -0,6%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen stängde nedåt på fredagen efter en vikande handel. Storytel föll efter sin kvartalsrapport på morgonen där framåtblickande guidning sänktes.

Vid stängning var det svenska storbolagsindexet OMXS30 ned 0,6 procent till nivån 2.380. Aktier för nästan 15 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen.

På storbolagslistan noterades Autoliv i topp med ett avancemang på procenten. Strax efter följde Ericsson och Nordea som sågs upp 0,7 respektive 0,5 procent.

Sinch tyngde däremot indexet, med ett tapp om 5,1 procent. Även Kinnevik noterades i botten, och sjönk 2,7 procent.

Storytel föll 17 procent efter sin rapport på fredagsmorgonen. Ljudboksbolaget redovisade ett resultat efter skatt på -139 miljoner för andra kvartalet 2021, mot väntade -67 miljoner kronor. Även guidningen för helåret sänktes – både för streamingintäkter och antalet betalande abonnenter.

Kambi hade det fortsatt tufft efter gårdagens kursras, och backade 6,8 procent. ABG skrev i en kommentar på fredagsmorgonen att investmentbanken ser köpläge i sportboksleverantören och tonar ned händelsen att Kambis partner, Penn National Gaming, förvärvat ett bolag som avser utveckla sin sportbok internt.

Clas Ohlson retirerade 1,3 procent. Bolaget presenterade försäljningsstatistik på morgonen som var oförändrad under juli, vilket ändå var högre än vad analytikerkåren prognostiserat, på -1,9 procent.

Diagnostikbolaget Aegirbios aktie lyfte över 13,2 procent på fredagseftermiddagen efter att bolagets test för covid-19-detektion i saliv godkänts av den thailändska motsvarigheten till det amerikanska läkemedelsverket FDA, för att säljas på den thailändska marknaden.

Tobii handlades upp nästan 6,2 procent efter att ha förvärvat bolaget Phasya som programvara för att följa fysiologiska och kognitiva tillstånd som påverkar mänskligt beteende. Den primära, men inte uteslutande, tillämpningen finns inom fordonsindustrin, hette det.

Bimobject rasade drygt 19 procent på fredagen efter att bygginformationsbolaget rapporterat ökad rörelseförlust och lägre omsättning för det andra kvartalet i sin halvårsrapport. Kapitalförvaltningsbolaget EQT, som är Bimobjects största ägare, noterades ned 1,6 procent.

Irisity, som säljer intelligenta kameraövervakningslösningar, redovisade en nettoomsättning på 13,1 miljoner kronor (9,6) i det andra kvartalet. Resultatet i ebitda-form uppgick till -2,6 miljoner kronor (-0,1). Aktien var ned 10,9 procent.

Xpecunia steg 6,4 procent. Bolaget, som bedriver utvinning av digitala valutor med hjälp av egenproducerad el från solanläggningar, har tecknat avtal om förvärv av 2,4 hektar mark, för solcellsparker, ställverk och serverhall.


Graf: OMXS30 fredagen den 6 augusti

Källa: Infront
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.