Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-10-11

BÖRSEN: SVAGT FÖR IGAMING, RÅVARURELATERAT STEG, OMXS30 -0,3%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen inledde den nya handelsveckan på minus, men nedgången dämpades något på eftermiddagen när Wall Street startade på plus. Bland storbolagsförlorarna i Stockholm fanns Sinch, Kinnevik, Evolution och H&M medan råvarurelaterade bolag gick mot strömmen med stöd av stigande råvarupriser.

Vid stängning hade storbolagsindexet OMXS30 backat 0,3 procent till 2.234. Aktier för 19,7 miljarder kronor omsattes under dagen på Stockholmsbörsen.

Igaming-sektorn gick överlag svagt och Evolution sjönk 2,4 procent. Under helgen skrev 136 länder inom OECD under ett avtal om att alla större bolag ska beskattas med som minst 15 procent. Det kommer att slå mot igaming-bolagen konstaterar Carnegie i en analys och nämner Evolution, vars vinst under 2020 hade varit 11 procent lägre om skattesatsen varit 15 procent.

Vidare har den brittiska finansmannen Richard Livingstone fortsatt att montera ned sitt innehav i Evolution, enligt ägardatatjänsten Holdings senaste månadsuppdatering.

I sektorn var även aktier som Leo Vegas, Kindred och Betsson med 1-2 procent.

Spelutvecklaren Paradox fick en köprekommendation i DI. Aktien stängde dock på minus 2,5 procent. SvD har gjort en fördjupad granskning av bolagets sedan tidigare uppmärksammade tystnadskultur.

Största kursförlorare på storbolagslistan var Sinch, som fortsatte ned med 4,5 procent. Kinnevik sjönk 2,4 procent och klädjätten H&M med 2,1 procent.

Vitvarubolaget Electrolux klev ned 1 procent till 184 kronor. Kepler Cheuvreux har sänkt riktkursen för aktien till 155 kronor med upprepat minskaråd. Det ser ut som att Electrolux kommer att kunna kompensera för ökade råvarukostnader med pris, men det kan ändras när marknaden normaliseras efter pandemin, skrev Kepler Cheuvreux i analysen.

Citi Investment Research har i en sektoranalys dragit ned riktkurserna för en rad svenska verkstadsbolag. Atlas Copco, Volvo och Trelleborg var ned mellan 0,6 och 1 procent medan Sandvik handlades till lätt plus.

På motsatta sidan ledde Ericsson och Boliden uppgången på OMXS30-listan när båda avancerade cirka 2,2 procent. Ericsson har tecknat ett femårsavtal med AT&T för att expandera den amerikanska operatörens 5G-nät. Autoliv steg med 1,6 procent och SKF med 1,1 procent.

I råvarusektorn avancerade även Lundin Mining 4 procent med stöd av ökande råvarupriser. Oljebolagen fortsatte att stärkas med hjälp av prisuppgångarna på råolja. Lundin Energy och Enquest var upp runt 1 procent och IPC avancerade 2 procent.

Stålbolaget SSAB steg också, med 2,4 procent i B-aktien.

Diagnostikbolaget Aegirbio, som rasat på sistone, stängde på cirka minus 4 procent efter att ha legat på plus tidigare under handelsdagen. Sedan toppen i somras har aktien sjunkit över 85 procent. Efter aktiemarknadens stängning meddelades att vd Martin Linde tillsvidare är sjukskriven.

Bussoperatören Nobina belönades med en uppgång på 4,5 procent, efter att Börsveckan rekommenderat köp. Av tidningens andra köpråd låg Swedish Match på lätt plus medan Dustin backade.

Doxa har tecknat avsiktsförklaringar om att köpa två fastighetsbestånd. Om affärerna genomförs blir det två av Doxas första fastighetsköp och därmed ett ytterligare steg mot den nya verksamhetsinriktningen med fokus på fastighetsbranschen. Doxaaktien stängde 15 procent upp.

Svagare vindar än normalt i september resulterade i en elproduktion under budget för Arise. Vindkraftbolaget var ned 1,7 procent.


Graf: OMXS30 måndagen den 11 oktober:

Källa: Infront
Författare Direkt-SE