Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-01-19

BÖRSEN: SWEDBANK STIGER PÅ UTDELNINGSBESKED, OMXS30 +0,3%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen inledde tisdagens handel uppåt i linje med ledande börser i Europa.

Vid 9.30-tiden hade storbolagsindex OMXS30 gått upp 0,3 procent till nivån 1.968 och aktier för 3,2 miljarder kronor hade omsatts på Stockholmsbörsen. Frankfurtbörsens DAX-index och Parisbörsens var upp 0,2-0,3 procent.

Swedbank toppade vinnarlistan inom storbolagsindex med en uppgång på 2,9 procent. Banken meddelade på måndagskvällen att den föreslår en utdelning om 4:35 kronor per aktie för 2019. Även de andra storbankerna på Stockholmsbörsen gick starkt i inledningen. Handelsbanken och SEB steg 2,3-2,4 procent och Nordea med 1,2 procent. I toppen bland vinnarna fanns också Telia med plus 2,2 procent. Handelsbanken Capital Markets har höjt sin rekommendation för Telia till köp från behåll.

På motsatta sidan backade Atlas Copco A mest, med 0,9 procent, och SCA var ned 0,8 procent.

SSAB, som gick starkt på måndagen, fortsatte upp med 4,5 procent i A-aktien.

Den digitala magasintjänsten Readly handlades upp 6,6 procent efter beskedet att det tyska storförlaget Axel Springer kommer att utöka sitt partnerskap med Readly och lägga till de tre dagstidningarna B.Z, Die Welt och Bild i Readlys tjänst.

Teknikföretaget Mycronic gick åt andra hållet med ett kurstapp på 5 procent. Carnegie har sänkt sin rekommendation för Mycronic till behåll från köp.

First North-bolagen Optifreeze och Arc Aromas har beslutat att gå ihop. Fusionen kommer att ske genom att Arc Aroma absorberas av Optifreeze. Den senare sjönk 6,5 procent och Arc Aroma med 10 procent.

Stenhus Fastigheter, som gjorde First North-debut i november har köpt en fastighetsportfölj till ett värde av 496 miljoner kronor. En del av köpeskillingen betalas genom en riktad nyemission till säljaren Ryk Group till teckningskurs 13 kronor. Aktien avancerade 9,4 procent till 14:40 kronor.

Hemcheck klättrade 7,6 procent till 5:40 kronor. Bolaget har gjort en riktad emission om cirka 15 miljoner kronor till teckningskurs 4:20 kronor.

Det Trollhättanbaserade företaget Ellwee, som utvecklar, tillverkar och säljer fyrhjuliga eldrivna flerfunktionsfordon, steg 35 procent i tisdagens debut på handelsplattformen Nasdaq First North.

Efter drygt en halvtimme handlades Ellwee-aktien runt 3:17 kronor och teckningsoptionerna kring närmare 1 krona styck, vilket innebar en uppgång på 35 procent jämfört med teckningskursen när bolaget sålde units inför noteringen.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.