Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-11-26

BÖRSEN: TERMINER SVAGT UPP, CASTELLUM LÄGGER BUD PÅ ENTRA

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen såg på torsdagsmorgonen ut att öppna på plus och därmed återhämta något från gårdagens tapp. I Europa sågs terminerna för de ledande börserna även peka marginellt uppåt.

Budstriden kring det norska fastighetsbolaget Entra fortsätter och på morgonen har Castellum presenterat ett bud, som är högre än SBB:s, om nästan 171 kronor per aktie.

Strax innan 8.20-tiden indikerade förhandeln hos IG-Markets en uppgång om 0,1 procent för Stockholmsbörsens OMXS30-index. De europeiska terminerna var vid samma tidpunkt upp i samma härad. USA-marknaderna håller stängt för firande av Thanksgiving.

I USA sjönk det breda S&P 500-indexet 0,2 procent på onsdagen medan tekniktunga Nasdaq gick motströms med en uppgång på 0,5 procent.

Utvecklingen på marknaderna i Asien var under torsdagsmorgonen överlag uppåt.

På svensk mark har fastighetsbolaget Castellum på morgonen presenterat ett bud på det norska fastighetsbolaget Entra värt nästan 171 norska kronor per aktie. Budet är en kombination av kontanter och aktier i Castellum. På tisdagen lade SBB fram ett budförslag på Entra om motsvarande 165 norska kronor per aktie, där styrelsen i Entra valde att inte rekommendera budet.

Strålterapisystemleverantören Elekta har kommit med rapport för det andra kvartalet i bolagets brutna räkenskapsår. Ebitda-resultatet kom in högre än väntat på 752 miljoner kronor där Infront konsensus låg på 702 miljoner kronor. Omsättningen och orderingången var båda ungefär som förhandstipsen.

Elekta meddelar att bolagets tidigare tillförordnade vd, Gustaf Salford, nu tillträder som ordinarie vd och koncernchef.

Elekta drog tillbaka sina utsikter för räkenskapsåret under våren med hänvisning till den rådande osäkerheten, och lämnar fortsatt inga detaljerade utsikter för kommande kvartal.

Investmentbolaget Tellacq har sålt 590.500 aktier i Bonesupport för sammantaget drygt 38 miljoner kronor. Tellacq ägs, enligt uppgifter på Bonesupports hemsida, till 25 procent av Håkan Björklund som sitter i Bonesupports styrelse sedan 2016. Håkan Björklund, som var ordförande i Bonesupport under 2016-2019, är för närvarande styrelseordförande i specialistläkemedelsbolaget Sobi.

Byggbolaget Serneke bekräftar att diskussioner sedan en tid förs med en tilltänkt partner gällande det pausade bygget av Karlatornet i Göteborg. Under onsdagseftermiddagen handelsstoppades byggbolaget Sernekes aktie efter att insiderinformationen inte offentliggjorts. Bolagets vd Ola Serneke ska på tisdagen under en webbsänd frågestund på en studentmässa i Göteborg ha sagt att en ny partner har hittats för det pausade bygget av Karlatornet i Göteborg. Aktien handelsstoppades på onsdagseftermiddagen efter en uppgång på över 12 procent och stoppet hävdes på onsdagsmorgonen.

Moba Network köper MMORPG.com, ett gaming community och en publicist av innehåll som relaterar till online-spel i genren MMORPG, för en köpeskilling om totalt 1,25 miljoner dollar kontant.

Sensys Gatsos orderingång, omsättning och resultat ökade väsentligt under tredje kvartalet, jämfört med i fjol. Orderingången lyftes rejält av bolagets kontrakt i Saudiarabien.

Bioinvent ingår produktionsavtal med Cantargia so kan generera upp till 30 miljoner kronor i intäkter för Bioinvent, meddelades det på morgonen.

Rekommendationer:

* DNB Markets inleder bevakning av Beijer Ref med rekommendation köp och riktkursen 335 kronor. Aktien stängde på 283:80 kronor på onsdagen.

* Handelsbanken Capital Markets höjer riktkursen för Loomis till 290 kronor från 255 kronor. Rekommendationen köp upprepas. Aktien stängde på onsdagen på 249:60 kronor.

* Carnegie inleder bevakning av Fortnox med rekommendation köp och riktkurs 465 kronor. Aktien stängde på nära 300 kronor på onsdagen.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.