Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-07-28

BÖRSEN: TUNN HANDEL, ONCOPEPTIDES RASADE, OMXS30 +0,3%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen var vid onsdagens stängning något över nollstrecket. Bland onsdagsrapporterna var Lundin Energy och VNV Global i fokus, men på eftermiddagen riktades blickarna mot Oncopeptides.

Vid stängning var det svenska storbolagsindexet OMXS30 upp 0,3 procent till nivån 2.382. Aktier för 16,7 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. Ute på kontinenten steg Frankfurtbörsens DAX-index 0,4 procent, samtidigt som franska CAC40-indexet stack ut med en uppgång på 1,1 procent.

I toppskiktet av storbolagsindexet noterades Alfa Laval med ett avancemang om 1,7 procent.

I botten av storbolagsindexet noterades Electrolux och SKF som backade 1,3 respektive 1,2 procent.

Forskningsbolaget tillika blankarfavoriten Oncopeptides stängde ned 18,8 procent, men handlades som mest ned 25 procent, efter att bolaget meddelat att FDA gått ut med en varning till patienter och hälso- och sjukvårdspersonal angående en ökad risk för död kopplad till bolagets läkemedelskandidat i Ocean-studien.

Bolaget, som vid stängning var stockholmsbörsens mest blankade, bytte händer vid nivåer som inte noterats sedan våren 2017.

Rapportaktuella Lundin Energy var ned 4 procent efter ett ebitda-resultat på 1.060 miljoner dollar för det andra kvartalet. Analytikerna hade i genomsnitt räknat med ett ebitda-resultat på 1.053 miljoner dollar, enligt Infronts sammanställning. Nettoresultatet kom dock in under förväntan, medan prognoserna upprepades.

Equinor var också ned i Oslo efter sin rapport som heller inte levt upp till marknadsförväntningarna, men klarade sig bättre än sektorkollegan med en nedgång på 2,0 procent.

Investeringsbolagen VNV Global steg 4,2 procent till 101:80 kronor efter att ha redovisat ett ökat substansvärde, som steg till 107:70 kronor per aktie, och meddelade även att portföljbolaget Swvl genomför en spac-notering på Nasdaq-börsen. Noteringen förväntas lyfta substansvärdet med 8:10 kronor per aktie till 115:80 kronor.

Sektorkollegan VEF kvartalsrapporterade också, men visade ett sjunkande substansvärde som uppgick till 4:12 kronor. VEF-aktien sjönk 5 procent.

Hexagon föll tillbaka något från den initiala uppgången trots att flera analyshus justerat upp sina riktkurser efter bolagets kvartalsrapport. Däribland SEB Equities som höjde riktkursen för Hexagon till 160 kronor från 150 kronor efter gårdagens rapport. Rekommendationen köp upprepades för Hexagon-aktien, som noterades upp 0,6 procent, och bytte händer på 141 kronor.

Credit Suisse sänkte riktkursen för Telia till 28:70 kronor (29:50). Analyshuset anser att bolaget, som var ned 0,7 procent, har för låg resultattillväxt och för hög belåningsgrad för att handlas till nuvarande nivå.

Xspray Pharma rusade 24 procent efter att positiva resultat erhållits från bioekvivalensstudien med Hynap-dasa.

Börsnykomlingarna OX2 och Physitrack handlades i olika riktning. Vind- och solkraftsbolaget steg 0,7 procent, medan e-hälsoteknikbolaget backade 8 procent.


Graf: OMXS30 onsdagen den 28 juli

Källa: Infront
Författare Direkt-SE