Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-05-19

BÖRSEN: TYNGDEN FORTSÄTTER VILA ÖVER BÖRSENS RYGG, OMXS30 -1,8%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen började onsdagen med ett brett nedställ och en rejäl nedgång och det var bara ett mindre antal bolag som lyckades trotsa trenden och hålla sig på grönt.

Omkring klockan 13.40 hade OMXS30 backat 1,8 procent till 2.209 och aktier för 12,0 miljarder kronor var då omsatta på Stockholmsbörsen. Även på de stora börserna i Europa backade index med i trakterna av 1,5 procent.

Bland de papper som gick svagast på onsdagen fanns flera stora industribolag, där SKF, Sandvik och Hexagon alla backade med i trakterna av 3,3-5,4 procent. Även kasinobolaget Evolution gick svagt och handlades ned 5,1 procent.

För Sandviks del kan Morgan Stanleys sänkta rekommendation till jämvikt från tidigare övervikt ha bidragit till kurstappet, och även för SKF där Morgan Stanley sänkte rekommendationen till undervikt från tidigare jämvikt.

Vidare bland storbolagen inom OMXS30 hade Securitas en svag dag, där kursen tappade 3,8 procent.

Bland de enstaka storaktierna som lyckades hålla sig på plus märktes Swedish Match, som handlades upp 0,2 procent. Essity och Swedbank klarade sig också med uppgångar på 0,2-0,3 procent, medan Astra Zeneca och Telia var två andra bolag inom OMXS30 som höll sig nära nog oförändrat.

Kundanskaffningsbolaget Catena Media kom med ett ebitda-resultat strax över det preliminära intervall om 23,9-25,0 miljoner euro som bolaget meddelade i april. Aktien steg 2 procent.

Konsultföretaget BTS släppte siffror i linje med sin preliminära guidning i det första kvartalet. Resultatprognosen om ett väsentligt bättre resultat 2021 än under 2020, och i linje med resultatet under 2019, upprepades. Även BTS låg på plus denna dystra börsdag, upp 1,8 procent.

LMK Group, bolaget som äger Linas Matkasse, förbättrade sitt justerade ebitda-resultat till 40,3 miljoner kronor (31,8) i det första kvartalet. Bolaget ser en stark trend men möter nu tuffare jämförelsesiffror. Aktien avancerade 1 procent.

En mycket kraftig tillväxt online bidrog till att lyfta Björn Borgs siffror under första kvartalet. Aktien var en av dagens stora kursvinnare och belönades med en uppgång på 13 procent.

Rapportvinnare var även Generic med en uppgång på hela 17 procent. Bolaget, som bedriver telekomverksamhet med fokus på områden där det ställs höga krav på tillförlitlighet, mer än fördubblade sitt nettoresultat under kvartalet till 4,5 miljoner kronor.

Anotos dotterbolag Knowledge AI har tecknat ett tvåårigt distributionsavtal i Saudiarabien med ett minsta försäljningsåtagande om 6 miljoner dollar. Aktien var en stor vinnare med en uppgång på drygt 12 procent.

Transplantationsbolaget Glycorex vände däremot till förlust under det första kvartalet med en vikande omsättning med press från pandemin. Aktien föll 2,2 procent.

Oscar Properties, som varit kraftigt i ropet den senaste tiden, har tecknat avtal om att förvärva tre kommersiella fastigheter belägna i Göteborg, Trollhättan och Nyköping. Köpeskillingen baseras på ett fastighetsvärde om 77 miljoner kronor. Aktien backade 1,1 procent.

Forskningsbolaget Isofol Medical meddelade villkoren i sin kapitalanskaffning, där bolaget siktar på att ta in 0,4 miljarder kronor med en potentiell övertilldelningsoption om ytterligare 0,1 miljarder kronor. Teckningskursen i företrädesemissionen fastställdes till 6:40 kronor per aktie, vilket kan ställas mot tisdagens stängningskurs på 11:72 kronor. Villkoren 3:4 innebär att aktieägare av fyra befintliga aktier kan teckna sig för tre nya aktier. Investerarna tycktes inte uppskatta villkoren utan handlade ned aktien 3,1 procent.

I samma tema har Aerowash tagit in 17 miljoner kronor i en riktad emission till kursen 8:50 kronor per aktie. Styrelsen har även beslutat om en företrädesemission om högst 25 miljoner kronor. Aktien rasade 20 procent.

Miljöteknikbolaget Insplorions nettoomsättning under första kvartalet var 0,6 miljoner kronor (0,3) och resultatet efter finansiella poster blev -3,8 miljoner kronor (-2,6). På börsen mottogs aktien med en nedgång på 2,6 procent.

Nordea Markets har höjt sin rekommendation för ÅF Pöyry till köp från behåll och med riktkursen 320 kronor. Aktien stärktes 1,2 procent.

På onsdagen var det premiär på First North för Twiik, som utvecklar digitala verktyg för tränare och gym. Inför noteringen gjorde bolaget en nyemission av units på 16 miljoner kronor. Teckningskursen för en unit bestående av fyra aktier och en teckningsoption var 24:40 kronor. I lunchhandeln kostade motsvarande "paket" endast 16:40 kronor, motsvarande en nedgång med 41 procent.Diagram: Stockholmsbörsen OMXS30 den 19 maj

Källa: Infront
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.