Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-11-26

BÖRSEN: UPPGÅNGEN AVMATTAS NÅGOT, BANKER TYNGER, OMXS30 +0,1%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Vid lunchtid på torsdagen hade uppgången på Stockholmsbörsen mildrats lite medan de ledande Europabörserna handlades kring nollstrecket. På bolagsnivå riktades fokus mot budstriden mellan SBB och Castellum om det norska fastighetsbolaget Entra.

Vid lunchtid stod storbolagsindexet OMXS30 0,1 procent högre till nivån 1.934. Aktier för 7,2 miljarder kronor var då omsatta på Stockholmsbörsen.

USA-marknaderna håller på torsdagen stängt för firande av Thanksgiving.

Sandvik fortsatte att toppa OMXS30-indexet med en uppgång om 2 procent. Essity och Getinge stod även något högre med en utveckling om 1,6 respektive 1,4 procent.

På förlorarsidan återfanns storbankerna. Värst gick det för Swedbank med en nedgång på 1,6 procent, följt av Nordea som backade 0,6 procent. Handelsbanken och SEB var även något ned.

Autoliv och Volvo sågs även på rött till en smärre nedgång.

Fastighetsbolaget Castellum har på torsdagsmorgonen presenterat ett uppköpserbjudande av det norska fastighetsbolaget Entra värt motsvarande nästan 171 norska kronor per aktie. Budet är en kombination av kontanter och aktier i Castellum. Castellum steg 0,6 procent medan Entra avancerade 4,2 procent till 175:70 kronor på Oslo-börsen.

På tisdagen lade SBB (+0,8%) fram ett budförslag på Entra om motsvarande 165 norska kronor per aktie, där styrelsen i Entra valde att inte rekommendera budet. Även här rör det sig om en kombination av kontanter och aktier.

I en intervju med Nyhetsbyrån Direkt på torsdagen uppger SBB:s vd, Ilija Batljan, att kontantdelen i SBB:s förslag är klart högre än dito i det konkurrende förslaget och att han känner sig trygg med SBB:s bud.

Flygbolaget SAS, som föll över 10 procent under onsdagen, fortsatte ned med nästan 10 procent under hög omsättning.

Tyskland vill få fram en överenskommelse med övriga EU-länder om att hålla europeiska skidorter stängda fram till och med första delen av januari i ett försök att hämma virusspridningen. Skidturismbolaget Skistars aktie handlades ned 1,6 procent.

Strålterapisystemleverantören Elektas kvartalsrapport vittnade om ett ebitda-resultatet om 752 miljoner kronor, vilket var högre än väntade 702 miljoner kronor enligt Infronts konsensusprognos. Aktien klättrade 4,7 procent.

Byggbolaget Serneke bekräftar att diskussioner sedan en tid förs med en tilltänkt partner gällande det pausade bygget av Karlatornet i Göteborg. Aktien var ned omkring 6,9 procent efter att under onsdagen ha stigit över 12 procent innan den handelsstoppades på grund av att insiderinformation inte offentliggjorts till marknaden angående just Karlatorns-projektet.

Förpacknings- och papperstillverkaren Billerud Korsnäs pressades 3 procent till 136:60 kronor. Den schweiziska banken UBS har inlett bevakning av bolaget med en säljrekommendation och satt riktkursen 123 kronor.

Affärssystemsbolaget Fortnox klättrade i stället över 11 procent till 333:50 kronor efter att Carnegie inlett bevakning av bolaget med köprekommendation och riktkurs 465 kronor.

Textilåtervinningsföretaget Renewcell, där H&M är delägare, hade börsdebut på torsdagen och mottogs väl av marknaden som handlade upp aktien med omkring 48 procent.


Graf: OMXS30 torsdagen den 26 november

Bildkälla: Infront.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.