Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-07-13

BÖRSEN: UPPGÅNGEN TILLTOG, KINNEVIK RAPPORTSTEG, OMXS30 +1,8%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Uppgången på Stockholmsbörsen tilltog under dagens gång för att stänga runt dagshögstanivåer. Kinnevik blev dagens vinnare efter att ha kommit med delårsrapport medan Essity handlades svagt upp efter att ha presenterat delårssiffror.

Vid stängning hade storbolagsindexet OMXS30 avancerat 1,8 procent till 1.743. Aktier för nästan 18 miljarder kronor hade då bytt ägare på Stockholmsbörsen. På kontinenten adderade tyska DAX 1,4 procent medan franska CAC40 var upp 1,5 procent.

Inom storbolagsindexet OMXS30 tog Kinnevik ledarfanan med en uppgång på 6 procent till 279 kronor. Investmentbolagets rapport vittnade om att substansvärdet vid utgången av det andra kvartalet var 323 kronor per aktie. I en intervju med Nyhetsbyrån Direkt uppgav vd Georgi Ganev att det under pandemin har synts en acceleration av digitala beteenden och att det syns tydligt i Kinneviks portfölj.

Alfa Laval gick något starkare än index och steg 2 procent. Industrikoncernen har lämnat ett kontantbud på Neles som uppgick till 11:50 euro för varje utestående aktie, vilket värderar Neles till omkring 1.727 miljoner euro. Budpriset motsvarar en premie om cirka 32,8 procent.

Det finländska verkstadsbolaget Valmet, som är största ägare i Metso-avknoppningen Neles med knappt 14,9 procent av kapitalet, meddelade att det anser att Alfa Lavals bud inte är gynnsamt för Neles.

Storbankerna gick även starkt där uppgångar mellan 2,6-3,0 procent sågs. Sektoroptimismen kan spåras till den norska storbanken, DNB, som rapporterat ett resultat före skatt på 6.295 miljoner norska kronor för det andra kvartalet vilket var mer än dubbelt så högt än vad 18 analytikers snittestimat vittnat om. Kreditförlusterna kom även in klart lägre än väntat.

ABB stod ensamt inom minuskolumnen med en nedgång på 0,6 procent.

Hygienbolaget Essity bjöd på rapport för det andra kvartalet. Den organiska tillväxten uppgick till -9,3 procent för det andra kvartalet, att jämföra med analytikernas förväntningar på -6 procent.

"Jag är lättad, organisationen har hanterat stora svängningar på ett bra sett. Den organiska försäljningen backade rejält, främst på grund av affärsområdet Professional Hygiene, men resultat och marginaler var bra", säger vd Magnus Groth till Nyhetsbyrån Direkt. Aktien steg 0,1 procent.

Medicinteknikföretaget Vitrolifes försäljning minskade med 45 procent under det andra kvartalet. Bolagets vd Thomas Axelsson bedömer att bolaget kommer att påverkas negativt av minskad efterfrågan till följd av pandemin även under det andra halvåret. Aktien backade 7,7 procent.

Volatis ebita-resultat ökade preliminärt med 41 procent under det andra kvartalet. Enligt Industrigruppen är det bättre än vad bolaget bedömer att marknaden förväntat. Aktien steg 17 procent.

Även Recipharm meddelade preliminära siffror som vittnade om en rörelseresultatsökning om 99 procent till 340 miljoner kronor för det andra kvartalet. Aktien klev upp 11 procent.


Graf: OMXS30 måndagen 13 juli

Bildkälla: Infront
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.