Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-06-10

BÖRSEN: VÄNDE EFTER START PÅ PLUS, VÄNTAN PÅ FED, OMXS30 -0,4%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Efter en positiv inledning vände Stockholmsbörsen nedåt under onsdagsförmiddagen i likhet med ledande Europabörser.

OECD publicerade en ny prognos där de konstaterar att coronaeffekterna är betydande men osäkerheten stor. De ger två scenarier, med global BNP -6,0 procent i år om smittovågen fås under kontroll, och -7,6 procent om det blir en ny smittovåg. OECD betonar också vikten av fortsatta stimulanser.

Onsdagens fokus handlar också om kvällens Fed-besked, som lämnas klockan 20.00, svensk tid.

Vid lunchtid, klockan 12.30 hade Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30 backat 0,4 procent till nivån 1.690. Aktier för 8,5 miljarder kronor hade bytt händer. På ledande Europabörser var tyska DAX-index och Parisbörsens CAC40 ned runt 0,8 procent.

På vinnarlistan inom storbolagsindex syntes en rad mer defensiva aktier. Essity låg i topp en uppgång på 2,7 procent, följd av Getinge och Tele2. Även Swedish Match och Astra Zeneca låg på plus inom OMXS30. Moderna Therapeutics, som delägs av Astra Zeneca, uppges påbörja en vaccinstudie i den avslutande fasen i juli.

På förlorarsidan inom OMXS30 låg SSAB och Autoliv överst med minus 2,3 procent, följd av H&M och Volvo som också var ned en bit över 2 procent. H&M-konkurrenten Inditex, som bland annat äger klädkedjorna Zara och Massimo Dutti, hade en försäljningsminskning i lokala valutor på 51 procent för maj månad, visade Inditex delårsrapport på onsdagen. Hittills i juni har Inditex försäljning backat med 34 procent.

Bränslecellsbolaget Powercell klättrade 5,5 procent efter att ha tecknat ett samförståndsavtal med ABB Power Grids om ett samarbete kring bränslecellsbaserade stationära kraftsystem. Slutgiltigt avtal beräknas vara klart inom cirka ett år.

I sektorn fortsatte Cell Impact, som säljer flödesplattor till tillverkare av bränsleceller, den senaste tidens ljusa kursutveckling. Aktien var upp 5,8 procent.

Forskningsbolaget Expression Biotech rusade 68 procent efter att ha meddelat att det covid-19-vaccin som utvecklas med samriskbolaget Adaptvac har demonstrerat immunisering i en studie med möss.

Teknikkoncernen Sdiptech var i stället ned drygt 3 procent efter att ha gjort en riktad emission som innebär en utspädning för existerande ägare på närmare 10 procent till en kursrabatt på 4,5 procent.

Speloperatören Betsson har tilldömts böter om 20 miljoner kronor samt en varning av Spelinspektionen för försäljning av spel genom oregistrerat ombud samt otillåtet bonuserbjudande. Aktien var ned 3,7 procent.

Forskningsbolaget Vicore Pharma sköt i höjden med nära 22 procent efter att Pareto inlett bevakning med en köprekommendation och en riktkurs mångdubbelt över tisdagens stängningskurs.

Catella tillhörde kursvinnarna med +4,6 procent. Bolaget har ingått ett strategiskt partnerskap med Athanase Industrial Partner som samtidigt köper 70 procent av Catella Fondförvaltning för cirka 126-154 miljoner kronor kontant.


Graf: OMXS30 onsdagen den 10 juniKälla: Infront
Författare Direkt-SE