Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-01-27

BÖRSEN: VÄNDE NED, SEB OCH ESSITY RAPPORTVINNARE, OMXS30 -0,8%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen öppnade med gott mod men innan den första halvtimmens handel avslutats hade index vänt till minus. SEB och Essity lyfte på rapporter.

Vid klockan 12.45 var OMXS30 ned 0,8 procent till nivån 1.976. Aktier för 12,1 miljarder hade då omsatts på Stockholmsbörsen.

I det tilltagande rapportflödet redovisade SEB ett rörelseresultat som lyftes över analytikerkonsensus med hjälp av bland annat oväntat höga ränte- och provisionsintäkter. En utdelning på 25 procent av vinsten för 2019 och 2020 föreslås. Banken aviserade samtidigt ett par justeringar av sina finansiella mål. Bankens aktie handlades upp 2,5 procent.

Övriga affärsbanker på OMXS30 höll också näsan över ytan. Handelsbanken var upp 0,5 procent, medan Nordea som fått en köprekommendation av Morgan Stanley var upp 0,4 procent.

Även Essity levererade rapport. Det justerade ebita-resultatet och tillväxt var över analytikernas förväntansbild. En utdelning för 2020 om 6:75 kronor per aktie, 5 öre över förhandstipsen, föreslås av Hygien- och hälsobolaget. Aktien har haft en fin resa dagarna före rapporten och steg ytterligare 3,7 procent på onsdagen.

I bottenskiktet backade Sandvik 3,8 procent. Investmentbolaget Lundbergs har köpt 1 miljon aktier i Sandvik efter rapporten. Det är den första ökningen från Lundbergs sedan våren 2013. Även Evolution, Volvo och Kinnevik noterades för nedgångar om 3 procent eller mer.

Autoliv som steg över 5 procent på tisdagens rapport har fått sänkt rekommendation av SEB till behåll, från tidigare köp, och aktien backade 1,4 procent.

Utanför de mest omsatta bolagen fick RNB en knuff upp med 14 procent efter besked att inkråmet i verksamheten Departments & Stores (DSE) säljs till NK Retail, ägt av fastighetsbolaget Hufvudstaden, för preliminärt 58 miljoner kronor.

Ica, som tillhör en sektor med vanligtvis mer modesta intradagsrörelser, var en av de bättre aktierna på huvudlistan med en uppgång på 9 procent. En sektorrotation på de europeiska börserna, som drar med sig dagligvarusektorn, kan vara en förklaring till uppgången sade Danske Banks analytiker Daniel Schmidt till Nyhetsbyrån Direkt. Även konkurrenten Axfood var upp, dock med mer beskedliga 2,5 procent.

Elektas huvudkonkurrent Varian Medical Systems släppte sin rapport. Nordea spår i skenet av konkurrentens rapport en stabil orderingång för Elekta i bolagets tredje kvartal för perioden november till januari. Rapporten släpps den 25 februari. Vid lunchtid hade aktien dragits med upp 3,2 procent.

Calliditas Therapeutics föll 6,4 procent. Bolaget avser att göra en kapitalanskaffning i form av ett erbjudande av amerikanska depåbevis och en parallell riktad emission av stamaktier till vissa "kvalificerade" investerare.

Även Bambuser vill ta in nytt kapital i form av en riktad emission om 0,5 miljarder kronor. Beskedet mottogs positivt och aktien rusade 23 procent.

Sämre gick det för Qiiwi Games som kombinerade sitt besked om planerad nyemission med att släppa preliminära siffror för det fjärde kvartalet. Ett ebitda-resultat på cirka -5 miljoner kronor med en försäljning om 29,3 miljoner kronor väntas. Aktien backade drygt 9 procent.

Micro Systemation redovisade en minskad omsättning och minusresultat i det fjärde kvartalet. Aktien var ned 18,7 procent.

Bland onsdagens rekommendationer har Danske Bank sänkt Biogaia till behåll från köp och aktien föll 7 procent.

SEB har höjt sin rekommendation för Bilia till köp från behåll. Aktien följde upp gårdagens uppgång på 3 procent, efter att bolaget släppt preliminära siffror för det fjärde kvartalet, med att stiga 2,3 procent på onsdagsförmiddagen.Graf: Stockholmsbörsen OMXS30 onsdag 27 januari

Källa: Infront
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.