Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-11-25

BÖRSEN: VÄNDER TILL MINUS, NORDNET STIGER, OMXS30 -0,3%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Efter att Stockholmsbörsen inlett onsdagens handel med tydliga uppgångar vände det i stället vid lunchtid ned på rött, ett skifte som även sågs på Europabörserna.

Börsåtervändaren Nordnet fick ett varmt välkomnade på sin första handelsdag och handlades upp märkbart från introduktionspriset.

Omkring 12.20-tiden var OMXS30-index ned 0,3 procent, för att tidigare ha noterats till en uppgång om som högst 0,7 procent, till nivån 1.933. Aktier för 9,4 miljarder kronor var då omsatta på Stockholmsbörsen. På kontinenten sågs tyska DAX ned 0,4 procent medan franska CAC40 backade 0,2 procent.

Storbolagsindexets vinnarlista präglades till mångt och mycket av mer defensiva pjäser. Essity avancerade 2,9 procent, följt av Tele2 och Swedish Match som steg mellan 1,6-1,7 procent.

SSAB var även en av vinnarkandidaterna med en uppgång på 2,8 procent. Nordea Markets har sänkt riktkursen för bolaget något i spåren av det potentiella Ljmuiden-förvärvet, men upprepar samtidigt köprekommendation.

"Ur ett ekonomiskt perspektiv finns det potential att addera värde för SSAB vid ett förvärv av Ljmuiden om det sker till en mycket låg multipel, men med affären kommer flertalet risker och ett uppköp vore troligen ett felaktigt drag från stålbolaget", skriver Nordea Markets som samtidigt pekar på att det råder fortsatt uppsida i SSAB i spåren av den markant förbättrade marknaden.

På förlorarsidan sågs Astra Zeneca till en nedgång om 2 procent. Alfa Laval höll sällskap och backade också 2 procent medan Autoliv retirerade 1,7 procent.

Utanför OMXS30-indexet uppmärksammades börsåterkomlingen Nordnet som på sin första handelsdag steg omkring 9 procent från teckningskursen som var 96 kronor per aktie.

SAS, som hittills under innevarande handelsvecka stigit över 30 procent, backade 13 procent under märkbart hög omsättning.

Index Pharma avser genomföra en kapitalanskaffning omfattande cirka en halv miljard kronor. Kapitaltillskottet ska finansiera en inledande fas 3-studie för läkemedelskandidaten cobitolimod vid behandling av tarmsjukdomen ulcerös kolit. Aktien rasade med 20 procent.

På samma tema har forskningsbolaget Active Biotech presenterat teckningsvillkoren i sin emission som ska inbringa cirka 75 miljoner kronor. Villkoren är satta till 1:2 med en teckningskurs på 1:05 kronor per aktie. Active Biotech-aktien föll över 21 procent.

Bättre gick det för forskningsbolaget Rhovac som har beviljats ett snabbspår, så kallat "fast track designation" av den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA för läkemedelskandidaten RV001 vid behandling av prostatacancer. Aktien höjdes 6,3 procent.

På rapportfronten har gamingbolaget Enad Global 7 bjudit på kvartalssiffror. Omsättningen och ebitda-resultat visade på tillväxt medan förlusten på sista raden ökade, jämfört med motsvarande period i fjol. I samband med rapporten presenterades även ett förvärv av den kanadensiska spelutvecklaren Piranha Games för cirka 207 miljoner kronor. Aktien var ned cirka 1,5 procent.

Loomis har tecknat ett femårigt serviceavtal för Safepoint-automatiserade lösningar amerikanska EG-US. Till Dagens industri uppger bolagets vd att det handlar om ett totalt ordervärde på över 80 miljoner dollar. Aktien steg 2,9 procent.


Diagram: Stockholmsbörsens OMXS30-index onsdag 25 november

Bildkälla: Infront
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.