Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-08-21

BÖRSEN: VÄNTAS ÖPPNA NÅGOT UPP UNDER RAPPORTTÄT FREDAG

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen väntas inleda fredagen något upp med stöd av högre USA-kurser, inte minst bland amerikanska teknikbolag, efter torsdagens börsnedgång som kom efter Fed-protokollet. En rad delårsrapporter från små- och mellanstora bolag är i fokus.

Enligt IG Markets förhandel väntas storbolagsindexet OMXS30 öppna upp 0,3 procent, efter att ha backat 1,3 procent till nivån 1.752 under torsdagen.

Asienbörserna noteras mestadels upp på fredagen i en fortsättning på den positiva Wall Street-rörelsen dagen före.

Mekonomen redovisar ett något minskat kvartalsresultat före skatt på 194 miljoner kronor, vilket var högre än analytikernas snittförväntan om 149 miljoner enligt Infront. Omsättningen var 4 procent över förväntan. Bilservicebolaget upplevde en gradvis återhämtning efter en tuff inledning på andra kvartalet. Mekonomen kommer att låta runt en tredjedel av de kortsiktiga åtgärder som vidtogs efter pandemiutbrottet bli permanenta.

Boozt redovisade ökad kvartalsomsättning till drygt 1,2 miljarder kronor och en rörelsevinst på närmare 10 procent av försäljningen. E-handelsbolaget höjde sin marginalprognos.

Lexingtons rörelseintäkter ökade med 20 procent till 58 miljoner kronor i det andra kvartalet.

"Kvartalet fick en mycket mer positiv utveckling än befarat i slutet av mars och början av april", uppger vd Kristina Lindhe. Maj och juni var "fantastiskt bra månader" enligt Lexington-chefen som uppger att den fysiska handeln har gått bättre än förväntat, men att framförallt onlineförsäljningen har gått starkt.

Den planerade startpunkten för Alzinovas kliniska fas 1b-studie på patienter med Alzheimers med vaccinet ALZ-101 försenas med ett halvår, enligt besked på morgonen.

Industri- och handelskoncernen Duroc redovisade på morgonen ett omsättningsfall på 28 procent till 560 miljoner kronor i det gångna kvartalet sedan covid-19 påverkat bade produktion och försäljning. Nettoresultatet sjönk till ungefär noll. Vd John Häger bedömer att efterfrågan ökar framöver.

Även bildbehandlingsbolaget Image Systems hade lägre intäkter och hämmad orderingång i spåren av coronapandemin.

Cevian Capital, med Christer Gardell i spetsen, har under juni och juli sålt Ericsson-aktier för circa 2,9 miljarder kronor. Det framgår av dokument som skickats in till den amerikanska finansmyndigheten SEC, enligt Dagens Industri. Cevian bekräftar att ägarandelen sjunkit från 7,4 till 6,45 procent.

Atlas Copco finansdirektör Hans Ola Meyer har beslutat sig för att gå i pension under sommaren 2021. Han har suttit i verkstadsbolagets ledningsgrupp sedan 1993.

Forskningsbolaget Kanceras styrelse bedömer att covid-19 pandemin kan få en negativ effekt på Kanceras verksamhet i år. De kan däremot inte bedöma hur stor den effekten kan bli, enligt delårsrapporten.

Energiteknikföretaget Azelio hade ett rörelseresultat på -48 miljoner kronor i kvartalet och alltjämt låga intäkter.

Nanologica, som utvecklar nanoporösa silikapartiklar till life science-sektorn, redovisade en försäljningsökning på 53 procent till 4,6 miljoner kronor under andra kvartalet, men gick fortsatt med förlust.

NGM-noterade Paynovas intäkter sjönk i kvartalet med 35 procent till 6,7 miljoner kronor och bolaget gjorde en större förlust än tidigare.

Bland rekommendationsförändringar har omsorgsbolaget Humana fått höjd rekommendation av Handelsbanken till köp efter torsdagens delårsrapport.

Handelsbanken har samtidigt sänkt sin rekommendation för fastighetsbolaget John Mattson till behåll.

Investmentbolaget Latour har fått sänkt rekommendation av DNB till sälj.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.