Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-06-26

BÖRSEN: VÄNTAS ÖPPNA PÅ PLUS, H&M I FOKUS EFTER RAPPORT

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen väntas inleda fredagens handel på plus i spåren av uppgångar på Wall Street dagen före, trots ökad smittspridning i södra USA och arbetslöshetssiffror som inte uppfyllde analytikers förväntningar.

Klädjätten H&M:s rapport för det andra kvartalet visade lägre resultat och bruttomarginal än väntat men bolagets rapportsiffror påverkas av nya redovisningsregler som komplicerar jämförelser med analytikernas estimat.

Med en knapp halvtimme kvar till börsöppning noterades Europaterminerna uppåt. Förhandeln hos IG indikerade en öppning på +0,5 procent för Stockholms OMXS30-index. Terminen för Tyska DAX hade stigit 0,7 procent och franska CAC40-terminen var upp 1,2 procent. Terminerna i USA-börserna handlades samtidigt nedåt 0,4.

På torsdagen stängde den ledande amerikanska börsindexen med uppgångar på dryga procenten.

Asiatiska börser har utvecklats blandat i fredagens handel. I Hongkong, som var helgstängt på torsdagen, sågs en svagare utveckling efter att amerikanska senaten godkänt en lag som ska sanktionera individer och bolag som anses hjälpa Kina att begränsa autonomin.

H&M redovisar ett rörelseresultat på -6.188 miljoner kronor för det andra kvartalet (mars-maj) i det brutna räkenskapsåret 2019/2020. Analytikerna hade enligt Infronts väntat sig ett rörelseresultat på i genomsnitt -6.004 miljoner kronor. Bruttomarginalen blev 46,3 procent, jämfört med väntade 47,4 procent. H&M:s försäljning hittills i juni har sjunkit 25 procent, vilket är lägre än de -30 procent som tidigare meddelats för första halvan av juni.

"Allteftersom butikerna återöppnats har vår totala försäljning successivt börjat att återhämta sig. Takten varierar stort mellan marknaderna, bland annat på grund av olika lokala restriktioner, men hittills har utvecklingen varit bättre än väntat", uppger vd Helena Helmersson i delårsrapporten.

Tv- och streamingbolaget Nent har fastställt ett nytt mål för nya Viaplay-abonnenter på 600.000 för helåret 2020. tidigare målet, som specificerades i delårsrapporten, var att addera 400.000 abonnenter under året.

Bussoperatören Nobina redovisade ett resultat före skatt på 31 miljoner kronor sitt kvartal mars-maj (97). Väntat var 20 miljoner kronor, enligt Infronts sammanställning. Nettoomsättningen var 2.509 miljoner kronor (2.749), något under förväntan.

Hansa Biopharma väntas stiga sedan en expertpanel inom europeiska läkemedelsmyndigheten gett positivt utlåtande kring preparatet Idefirix och rekommenderar ett godkännande. Beskedet möjliggör för Hansa Biopharma att bli kommersiella efter att fram tills nu ha varit ett forskningsbolag, säger vd till DI och är också tydlig med att bolaget kommer att behöva ta in nya pengar.

Wall Street Journal rapporterar att Trumpadministrationen överväger nya interventioner för att hämma telekombolaget Huawei i utrullningen av 5G-nätverk. Ericsson och Nokia omnämns explicit i artikeln där det listas en rad åtgärder för att stötta de nordiska bolagen visavi Huawei. Vita huset har planer på att ta en aktiv roll i privat sektor för att hindra att Huawei får för stor makt. USA-regeringen har uppmanat amerikanska bolag att köpa upp Ericsson eller Nokia, uppgifter som har cirkulerat tidigare under året. Ett annat förslag som lyfts är att ge stora skattesubventioner eller finansieringsstöd till Ericsson och Nokia, skriver tidningen med hänvisning till källor.

Vidare på nyhetsfronten rapporterar Svt att SAS säger upp 560 piloter som omfattades av det varsel om totalt 5.000 anställda som lades i april.

Saabs partner i samriskföretaget Vricon, Maxar Technologies, har nu formellt utnyttjat sin optionsrätt att förvärva Saabs aktier i Vricon. Den överenskomna köpeskillingen är 117 miljoner dollar, i linje med vad Saab redan meddelat.

Oljebolaget Shamaran har nått en överenskommelse med drygt två tredjedelar av obligationsinnehavare där bolaget får tillfällig respit avseende överträdelser mot de så kallade kovenanterna som ägt rum tidigare i år samtidigt som amorteringar skjuts upp.

Teckningskursen i den riktade emission som Bambuser aviserade och genomförde på torsdagskvällen blev 5:30 kronor per aktie, exakt i nivå med stängningspriset på torsdagen.

På fredagen noteras diagnostikbolaget Aegirbio på handelsplattformen Nasdaq First North. Unitemissionen på 15 miljoner kronor tecknades till 307 procent och tillförde 1.100 nya aktieägare. Teckningskursen per unit var 7:50 kronor och värderade aktiekapitalet till cirka 50 miljoner kronor före kapitaltillskottet.

Några aktier handlas utan rätt till utdelning från och med fredagen: Beijer Ref (1:75 kronor, Diös (1:65 kronor), Midsona (0:65 kronor), Mycronic (2:00 kronor) och Troax (0:095 euro).


Makroagenda

* Frankrike: hushållens konfidensindikator juni kl 8.45

* SCB: hushållsutlåning maj kl 9.30

* SCB: PPI maj kl 9.30

* SCB: detaljhandel maj kl 9.30

* EMU: M3 penningmängd maj kl 10.00

* USA: privatkonsumtion och inflation (PCE) maj kl 14.30

* USA: Michiganindex (def) juni kl 16.00
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.