Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-05-20

BÖRSEN: VÄNTAS REKYLERA UPP NÅGOT EFTER ONSDAGENS NEDGÅNG

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen väntas rekylera upp något i den inledande torsdagshandeln med stöd av en viss återhämtning på USA-börserna på onsdagskvällen. Oregelbunden utveckling har noterats på Asien- och Stillahavsregionens börser under morgonen.

Det svenska storbolagsindexet OMXS30 väntas enligt IG Markets förhandel öppna upp 0,4 procent efter onsdagens indexfall på 2,1 procent. Även de ledande Europabörserna väntas öppna omkring 0,5 procent upp.

På sistone har kryptovalutor pressats rejält.

"Volatiliteten som kännetecknat bitcoin sedan dess start fortsatte igår när kryptovalutan föll med 30 procent för att sedan stiga med 35 procent och sedermera avsluta drygt 10 procent lägre än den började dagen", noterar SEB i ett marknadsbrev.

Industrivärden har köpt Sandvik-aktier för 571 miljoner kronor de två senaste dagarna. Sandvik-aktien sjönk på onsdagen med 5,9 procent.

Gamingbolaget Embracer redovisade på morgonen ett rörelseresultat på ebitda-nivå på 1.173 miljoner kronor, vilket var högre än analytikers snittförväntan som var 917 miljoner enligt Infront. Embracer siktar på att slutföra mer än 90 spelutvecklingsprojekt med ett totalt utvecklingsvärde i intervallet 2,8-3,3 miljarder kronor under det innevarande räkenskapsåret, en höjning mot tidigare i spåren av förvärv.

Balkongbolaget Balcos omsättning sjönk med 22 procent i första kvartalet till 250 miljoner kronor. Rörelseresultatet minskade med 35 procent till 22 miljoner kronor. Den fortsatt höga smittspridningen av covid-19 och restriktionerna har fortsatt att påverka Balcos orderingång, omsättning och resultat och kommer även påverka kommande kvartal, enligt bolaget.

Forskningsföretaget Cantargia har meddelat positiva resultat från den pågående Canfour-studien som undersöker nadunolimab i kombination med gemcitabin/nab-paclitaxel (Abraxane) i behandling av patienter med avancerad bukspottkörtelcancer.

Bland morgonens delårsrapporter märks en omsättnings- och vinstnedgång för Sivers medan Nepa, som gör mjukvara för marknadsundersökningar, redovisare ljusare siffror.

3D-bioskrivarbolaget Cellink förvärvar tyska Nanoscribe för en initial köpeskilling om 34 miljoner euro och amerikanska Visikol för 7,4 miljoner dollar.

Andra förvärv som har aviserats är bland annat Moba Network som köper det amerikanska bolaget Magic Find, verksamt inom streaming av gaming på Youtube, för 12 miljoner dollar. Förvärvet finansieras delvis genom en riktad nyemission där kursen blev 206 kronor per aktie, vilket var i linje med onsdagens stängningskurs.

Hos nätbanken Avanza har det varit möjligt att söka upp vilka användarnamn som tillhör bankens kunder, enligt en granskning som Sveriges Radios Ekoredaktion gjort. Banken kan ha brutit mot banksekretessen, rapporteras det.

Ljudboksbolaget Storytel inleder partnerskap med musikströmningstjänsten Spotify som ska göra ljudböcker mer tillgängliga för Storytels kunder.

Ratos överväger att tillsammans med övriga ägare genomföra en ägarspridning i sitt portföljbolag Aibel, företrädesvis genom en notering på Oslo Børs.

På torsdagen är det premiär på First North för Checkin.com som ägnar sig åt inloggningsteknik. Nyemissionen på 45 miljoner kronor med teckningskurs 15:50 kronor inför noteringen tecknades till hela 2.100 procent.

Bland rekommendationsändringar kan noteras att Pareto Securities sänker sin rekommendation för Balder till behåll. Riktkursen höjs dock från 525 till 553 kronor. Balders stängningskurs på onsdagen var 515:60 kronor.

Carnegie har höjt sin riktkurs för Dometic från 160 till 200 kronor med upprepad köprekommendation.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.