Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-10-06

BÖRSEN: VID NOLLAN, TELIA STEG PÅ AFFÄR, OMXS30 OFÖR

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen rörde sig under tisdagen med relativt begränsade indexrörelser för att till slut stänga oförändrat.

Telia steg dock tydligt efter beskedet att bolaget delar ut och säljer sin internationella carrier-verksamhet.

Vid stängning var OMXS30-index oförändrat vid 1.839 och aktier för 19,7 miljarder kronor omsattes på Stockholmsbörsen.

Telia säljer sin internationella carrier-verksamhet Telia Carrier till Polhem Infra för 9,45 miljarder kronor. Enligt en kommentar från DNB Markets var prislappen klart högre än väntat. Samtidigt föreslår Telia en utdelning på 0:65 kronor per aktie.

"Nu när vi är tillbaka på vår nordiska och baltiska kärna finns det inget på säljlistan vid denna tidpunkt", sade Telias vd Allison Kirkby till Nyhetsbyrån Direkt.

Teliaaktien stärktes 3,8 procent.

Bland övriga aktier inom OMXS30 steg H&M 1,7 procent till 163:35 kronor och Autoliv 1,6 procent till 729:60 kronor. Nordea har höjt sin riktkurs för Autoliv till 800 kronor från tidigare 785 kronor, med bibehållen köprekommendation.

Av storbankerna gick Nordea och SEB bäst med uppgångar på 1,7 respektive 1,5 procent, men även Handelsbanken steg med 1 procent. På minussidan bland de stora tappade Swedish Match och Boliden 2,6 respektive 2,2 procent.

Experter ville enligt Dagens Industri tona ned framgången i Diamyd Medicals resultat från Diagnode-2-studien. Enligt tidningen förbereder bolaget av allt att döma en kapitalanskaffning. Aktien straffades med en nedgång på 16 procent.

Briban Invests och Olof Anderssons försäljning av aktier i Arise på måndagen skedde till kursen 40 kronor, vilket motsvarade en rabatt på drygt 6 procent från måndagens stängning. Arise handlades ned 6,1 procent till just 40 kronor.

Holmen avancerade 3,2 procent efter att ha fått en höjd rekommendation av Nordea, till köp från behåll.

Klövern ska göra en företrädesemission på 2 miljarder kronor som garanteras fullt ut av Rutger Arnhult genom Corem Property Group och M2 Asset Management.

"Vi tycker inte att finanserna har känts ansträngda, men marknaden har tyckt det. Så det är den anspänningen vi plockar bort", sade Rutger Arnhult till Direkt. Klövern tappade 1,5 procent.

Tobii sålde Smartbox för drygt 13 miljoner pund och satte därmed punkt för en långdragen historia som inleddes med att bolagets köp av Smartbox 2018 stötte på patrull hos konkurrensmyndigheten. Försäljningen väntas inte ge någon nämnvärd resultateffekt, men aktien handlades upp 7,9 procent.

Oasmia har tecknat avtal om distribution av cancerläkemedlet Apealea i Mellanöstern och Nordafrika med Taiba Middle East. Aktien stärktes 8,2 procent.

Kepler Cheuvreux upprepade sin köprekommendation för Lundin Energy med riktkurs 215 kronor. Norska Sparebank 1 Markets lyfte samtidigt fram Lundin Energy som ett attraktivt alternativ, med en köprekommendation och en riktkurs på 270 kronor. Lundin Energy steg 4,5 procent till 188:40 kronor.

Solkraftsbolaget Etrion uppgav att företaget fått motsvarande 59 miljoner kronor i betalning som en del av det avtal som nyligen nåddes med Ziva Energy. Aktien steg 3,1 procent.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.