Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-02-17

BÖRSEN: VOLVO OCH SWEDBANK ÅT SKILDA HÅLL, OMXS30 -0,3%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen handlades efter lunchtid på onsdagen nedåt i en vikande tendens. Volvo gick framåt medan Swedbank backade. Nedåt gick även Kinnevik som gav besked om utdelningen av Zalando. Sinch steg efter ett förvärv i USA.

Något efter klockan 12.30 var Stockholmsbörsens OMXS30-index ner 0,3 procent till nivån 2.032. Aktier för 10,8 miljarder var då omsatta på Stockholmsbörsen.

Kinneviks styrelse kommer att föreslå en utskiftning av innehavet på 21 procent i Zalando. Utskiftningen motsvarar en extra värdeöverföring till ägarna i investmentbolaget motsvarande cirka 200 kronor per aktie. Beskedet gav inget lyft och aktien var i botten på OMXS30 med en nedgång på knappt 2 procent.

Svag utveckling bland de mest handlade bolagen på OMXS30 visade även Swedbank med en nedgång på nästan 2 procent medan Evolution Gaming och Sandvik var upp drygt 1 procent vardera.

Volvo meddelade på morgonen att man fått en order på 2.000 exemplar av den nylanserade FH-modellen från logistikbolaget Girteka Logistics. Produktionen av den nya tunga modellserien kommer att starta i mars 2021 och lastbilarna kommer att levereras till Girteka Logistics under resten av året. Aktien handlades upp 1,4 procent.

Essity tillkännagav på tisdagskvällen att ett avtal tecknats med det australiska hygienbolaget Asaleo Care om att förvärva de återstående aktierna i bolaget. Mediauppgifter om att affären var på gång föranledde på tisdagen ett handelsstopp i aktien. Aktien var upp 0,4 procent.

Kommunikationstjänstebolaget Sinch förvärvar amerikanska Inteliquent för 1.040 miljoner dollar, motsvarande cirka 8,5 miljarder kronor. Inteliquent beskrivs av Sinch som "den största oberoende leverantören av rösttjänster i USA", ett bolag med över 500 anställda. Marknaden gillade nyheten och aktien steg 13 procent.

Fingerprint rusade 42 procent till 24 kronor. UBS har höjt sin rekommendation till köp från sälj och skruvat upp riktkursen till 33 från 9:90 kronor. UBS räknar med att Fingerprint kommer att hitta nya intäktsströmmar under 2021 inom betalkortsmarknaden, som investmentbanken räknar med kommer att ta fart under det andra halvåret 2021 och 2022.

IT-konsulten Tieto Evry föll cirka 4 procent efter att ha redovisat ett rörelseresultat på 77,8 miljoner euro för det fjärde kvartalet 2020, vilket var i linje med analytikerna i Infronts sammanställnings förväntansbild. Bolaget räknar med att den justerade ebita-marginalen ökar till 13-14 procent under 2021 jämfört med utfallet 2020 som var 12,7 procent, och upprepade bedömningen om att koncernens verksamhet kommer att återgå till att visa tillväxt under det andra halvåret 2021.

Doro steg 13 procent. Bolaget meddelade på tisdagskvällen att en särnotering av affärsområdet Doro Care förbereds. Bokslutet, under onsdagsmorgonen, visade ett justerat rörelseresultat på 46,9 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2020 (41,5).

Spelutvecklaren Stillfront lämnade en kvartalsrapport där ebitda-resultat var 460 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2020. Enligt S&P Global Market Intelligences estimatsamanställning väntades ett ebitda-resultat på 480 miljoner. Nettoomsättningen i kvartalet blev 1.080 miljoner kronor, mot väntade 1.154 miljoner. Aktien, som nyligen handlades till nya rekordnivåer, förlorade 10 procent.

Investeringsbolaget New Equity Ventures belönades med en uppgång på 10 procent efter att styrelsen på tisdagskvällen föreslagit en utdelning om 0:25 kronor per aktie. Bolaget tog i april upp en förvärvskredit och har sedan dess haft som mål att göra bolaget skuldfritt, vilket nu har uppnåtts.

Fastighetsbolaget Wihlborgs har fått en sänkt rekommendation till sälj av SEB Equities efter gårdagens rapport och sänktes ytterligare över 4 procent efter tisdagens nedgång på 4,3 procent.

Awardit har genom dotterbolaget Market2Member tecknat avtal med Saint-Gobain Distribution Sverige. Värdet av affären uppskattas till cirka 50 miljoner kronor per år och lönsamheten förväntas motsvara Awardit-koncernens genomsnitt. Aktien belönades med en uppgång på 15 procent.

Även Tre Kronor Property aviserade på tisdagen en emission. Här blev kursen 127 kronor. Aktien var ned knappt 1 procent till 131 kronor.


Diagram: Stockholmsbörsen OMXS30 onsdagen 17 februari

Källa: Infront
Författare Direkt-SE