Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-10-16

BÖRSEN: VOLVO UPP OCH GETINGE NED PÅ RAPPORT, OMXS +0,9%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen inledde fredagshandeln på grönt och återhämtade därmed stora delar av gårdagens tapp. Volvos steg på sin kvartalsrapport medan Getinge intog förlorarposition efter sin.

Vid 9.25-tiden hade storbolagsindexet OMXS30 stigit 0,9 procent till nivån 1.830. Aktier för drygt 2,3 miljarder kronor hade då bytt ägare på Stockholmsbörsen. På kontinenten sågs tyska DAX till en uppgång om 0,4 procent medan franska CAC 40 avancerade 1,4 procent.

Volvo, vars rapport egentligen skulle komma den 20 oktober men som tidigarelagts, redovisade ett högre rörelseresultat än väntat på 7.508 miljoner kronor. Enligt förhandstipsen sammanställda av Infront väntades rörelseresultatet hamna på 6.135 miljoner. Orderingången var drygt 50 procent bättre än väntat.

Lastbilstillverkaren återinför sina prognoser vad gäller marknaderna för tunga lastbilar för 2020 och 2021. Aktien var upp 1,1 procent.

I fordonssektorn kan även noteras att den tyska fordonskoncernen Daimler, som kommit med en omvänd vinstvarning, har sett en marknadsåterhämtning som gått snabbare än väntat där utvecklingen var särskilt stark för september månad.

I toppen inom storbolagsindexet sågs Kinnevik med ett avancemang på 3 procent. Investmentbolaget fick draghjälp av Kepler, DNB och Danske Bank som alla höjt sina riktkurser för Kinnevik.

Electrolux steg 2,2 procent. På torsdagskvällen kom statistik som visade att leveranser av de sex största vitvarukategorierna i USA, AHAM 6, steg med 8,4 procent i det tredje kvartalet i år, jämfört med samma kvartal i fjol. Electrolux har en stor andel av sin vitvaruförsäljning i USA.

Telia steg 0,9 procent. Aktien har fått höjd riktkurs från Nordea Markets.

På förlorarsidan sågs rapporterande Getinge med ett tapp på 7,9 procent. Ebita-resultatet före engångsposter blev bättre än väntat men orderingången var lägre än förhandstipsen, 5.898 miljoner kronor mot väntat 6.504 miljoner kronor.

Getinge levererade ventilatorer på rekordnivåer även i det tredje kvartalet, men delar av verksamhet påverkas samtidigt fortsatt negativt av covid-19, skriver Mattias Perjos i vd-ordet, och tillägger att bolaget ser ett framtida behov vad gäller hanteringen av den uppskjutna sjukvård som uppstått i samband med covid-19 - även om det enligt bolaget är svårt att avgöra exakt när och i vilken omfattning detta kommer att ske.

SSAB och Tele2 sjönk, där förstnämnda backade 1,4 procent medan sistnämnda retirerade 0,3 procent.

Utanför OMXS30-indexet sågs AAC Clyde Space avancera med 3,9 procent till 2:93 kronor. Satellitsystembolaget har genomfört en riktad nyemission genom ett accelererat bookbuilding-förfarande och tillförs 52 miljoner kronor där kursen för nyemissionen var 2:70 kronor per aktie. Rabatten blev 4,4 procent sett till torsdagens stängningskurs.

Oncopeptides steg 7,5 procent till 159:90 kronor. DNB har, enligt en analys daterad 15 oktober, höjt riktkursen för forskningsbolaget Oncopeptides till 335 kronor från tidigare 220 kronor med en bibehållen köprekommendation.


Graf: OMXS30 på fredagen den 16 oktober

Bildkälla: Infront
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.