Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2022-09-19

Budbee och Instabox går samman – Kinnevik blir största aktieägare i det nya sammanslagna bolaget Instabee

De två svenskgrundade bolagen för sista milen-leveranser Budbee och Instabox meddelade idag sin avsikt att gå samman i det nya sammanslagna bolaget Instabee. Samgåendet, som förutsätter godkännande av den svenska konkurrensmyndigheten, skulle skapa en ny koncern med styrkan att investera i, och flytta fram gränserna för, kundfokuserade och hållbara sista milen-leveranser för den europeiska e-handelssektorn. De två bolagen har fram till idag letts av sina respektive grundare som även fortsättningsvis kommer att spela aktiva roller. Fredrik Hamilton kommer utses till verkställande direktör för det sammanslagna bolaget och Alexis Priftis kommer vara styrelseordförande. Det sammanslagna bolaget är värderat till 18 Mdkr, och Kinnevik blir bolagets största aktieägare med en ägarandel om 13 procent.

Kinnevik investerade i Budbee första gången 2018 baserat på övertygelsen att Fredrik Hamilton och hans team hade visionen och kapaciteten att bygga en modern kundfokuserad logistikplattform för sista milen-leveranser specialiserad på e-handelssektorn. Sedan dess har Budbee ökat sin omsättning med 10x och vi har stöttat denna fantastiska tillväxtresa genom att investera motsvarande eller överstigande vår pro rata-andel i samtliga finansieringsrundor. Kinnevik har investerat totalt 452 Mkr i Budbee under de senaste fyra åren, och samgåendet värderar Kinneviks aktieinnehav i Instabee till 2,4 Mdkr på proformabasis. Detta motsvarar en sammanlagd avkastning på mer än 5x, samtidigt som Kinneviks första investering 2018 har genererat en avkastning på nästan 15x, vilket är ett bevis på Kinneviks unika förmåga att investera tidigt och konsekvent stötta våra bolag genom hela deras utveckling.

"Jag har varit långsiktig i mina planer sedan start och samgåendet med Instabox är en fantastisk möjlighet att skapa något riktigt betydande. Vi har självklart följt Instabox genom åren och jag imponeras av deras resa. Det här känns som en perfekt match och jag ser fram emot att lära känna alla mina nya kollegor. Vi kommer att åstadkomma något stort tillsammans", säger Fredrik Hamilton, vd och grundare av Budbee.

"Vi är glada över att stödja samgåendet mellan Instabox och Budbee. Vi har redan från början varit imponerade av Fredrik Hamilton och Budbees starka och konsekventa genomförande av sin tillväxtstrategi. I och med samgåendet förväntar vi oss att Instabee kommer att fortsätta att utveckla sitt kunderbjudande och dra nytta av de två företagens kombinerade expertis och kunnande. Vi ser fram emot att vara en ledande aktieägare i Instabee på dess fortsatta tillväxtresa", säger Georgi Ganev, vd för Kinnevik.

För ytterligare information, besök www.kinnevik.com eller kontakta:


Torun Litzén, Informations- och IR-chef
Telefon +46 (0)70 762 00 50
Email press@kinnevik.com

Kinneviks ambition är att vara Europas ledande börsnoterade tillväxtinvesterare. Vi stöttar de bästa digitala bolagen för en morgondag med oanade möjligheter och för att leverera en stark avkastning. Vi förstår komplexa och snabbt föränderliga konsumentbeteenden och har en stark och expanderande portfölj inom healthtech, konsumenttjänster, foodtech och fintech. Som en långsiktig investerare är vi övertygade om att investeringar i hållbara affärsmodeller och team med mångfald kommer att ge störst avkastning för aktieägarna. Vi stöttar våra bolag i varje skede av deras utvecklingsresa och investerar i Europa, med fokus på Norden samt i USA. Kinnevik grundades 1936 av familjerna Stenbeck, Klingspor och von Horn. Kinneviks aktier är noterade på Nasdaq Stockholms lista för stora bolag under kortnamnen KINV A och KINV B.

Bifogade filer


Budbee och Instabox går samman – Kinnevik blir största aktieägare i det nya sammanslagna bolaget Instabee

Författare MFN