Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-10-06

Calliditas Therapeutics: Analysguiden: Breddar portföljen med franskt förvärv

Läkemedel mot sällsynta autoimmuna sjukdomar

Calliditas utvecklar läkemedel för behandling av nischindikationer inom autoimmuna sjukdomar. Fokus ligger på IgA-nefropati (Bergers sjukdom), en kronisk njursjukdom som utvecklas långsamt och som i uppemot hälften av fallen leder till terminal njursvikt. Bolagets ledande produktkandidat Nefecon är en ny formulering av en välkänd immunhämmande steroidbehandling som dels möjliggör riktad verkan mot sjukdomens källa, immunceller i tunntarmen, och dels ger relativt begränsad påverkan på övriga kroppen. Det senare är inte minst viktigt vid kroniska sjukdomar.

Nefecon har blockbusterpotential

Brist på effektiva och säkra behandlingar för IgA-nefropati betyder att konkurrensen är begränsad. Det kan ge Calliditas ett försprång åtminstone de första åren efter lansering. Även om cirka 200 000 i Europa är drabbade klassas IgA-nefropati som en sällsynt sjukdom vilket möjliggör en hög prissättning för Nefecon och en potentiell försäljning om mer än en miljard USD. Bolaget har en kassa på SEK 1,5 miljarder vilket ger förutsättningar att ta sig an USA-marknaden på egen hand. För övriga marknader är planen att hitta samarbetspartners och redan har ett licensavtal träffats avseende den kinesiska marknaden. Om fas 3-studien går enligt plan ser vi Calliditas som en uppköpskandidat på 1-2 års sikt. Vi ser en stor potential och beräknar ett riskjusterat motiverat värde på 144 kronor i ett basscenario. Vid lyckad USA-lansering finns ytterligare uppsida i aktien.

Toplineresultat från fas 3 under Q4 viktig trigger

Calliditas har en ledarställning inom utvecklingen av en behandling för njursjukdomen IgA-nefropati och det finns goda förhoppningar om framgång i den pågående fas III-studien. I fas IIb-studien gav behandling med Nefecon signifikant effekt avseende såväl minskad proteinutsöndring i urinen som att motverka försämring av njurfunktion. Då FDA har godkänt proteinutsöndring i urinen som ett tidigt mått på klinisk effekt finns det bra förutsättningar att ansöka om accelererat marknadsgodkännande efter att halva studien genomförts (andra halvåret 2020), om tidigare resultat upprepas. Ett positivt utfall här skulle vara klart värdehöjande för Calliditas aktie. Hittills har bolaget följt den kommunicerade tidplanen mer än väl och alla 200 patienter för den första delen av studien har rekryterats.

Låg värdering relativt bolagets utvecklingsfas

Jämfört med andra bioteknikbolag med kliniska projekt inriktade mot särläkemedelsindikationer är Calliditas relativt lågt värderat. Sommarens USA-notering kan visa sig positiv om bolaget skulle komma att mer direkt jämföras med amerikanska noterade bolag med samma inriktning. Brist på effektiva och säkra behandlingar för IgA-nefropati betyder att konkurrensen är begränsad. Detta kan ge Calliditas ett försprång de första åren efter lansering. Även om ca 200 000 i Europa är drabbade, klassas IgA-nefropati som en sällsynt sjukdom vilket möjliggör en hög prissättning för Nefecon och en potentiell försäljning om mer än en miljard dollar om året.

Viktig trigger för aktien under Q4 2020

Covid-19 rapporteras ha haft en begränsad inverkan på fas 3-studien för Nefecon. En viktig trigger för Calliditas aktie som kommer i Q4 är top line-resultaten från de första 200 patienterna i fas 3-studien som kommer att släppas. Vi höjer vår riktkurs något till 144 kr (131) för att reflektera att bolaget närmar sig lanseringen av Nefecon och ser ytterligare uppsida vid positiva toplinedata i Q4 från den pågående fas 3-studien.  I ett optimistiskt scenario ser vi ett motiverat värde om 231 kronor per aktie.

 
Läs analysen här: (https://www.aktiespararna.se/analysguiden/nyheter/analys-calliditas-blockbusterpotential-ledande-kandidat)

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.