Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-07-09

CELLINK: PRODUKTSOMSTÄLLNING BIDROG TILL ÖKAD OMSÄTTNING - VD

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Bioteknikbolaget Cellinks omsättning ökade med omkring 40 procent under det tredje kvartalet i bolagets brutna räkenskapsår 2019/2020, jämfört med motsvarande period i fjol.

"Som ett gensvar på covid-19 har bolaget arbetat upp nya intäktsströmmar genom omställning i produktionen, i form av qPCR-instrument och hygienartiklar. Detta har bidragit positivt till såväl omsättning som resultat under perioden. För att möta de snabba förändringar i kundbeteende som covid-19 för med sig har arbetet med att utveckla den digitala försäljningen accelererat genom onlinedemonstrationer, webinarier med mera, vilket tagits emot positivt av kunder", skriver vd Erik Gatenholm i rapporten.

I det tredje kvartalet har Cellink lagt om en del av tillverkningen av biomaterial och biobläck till hygienprodukter såsom handsprit och alcogel för den svenska vården.

Under kvartalets gång var effekterna av coronapandemin mycket tydliga, med störst effekt på den europeiska marknaden där omsättningen förra räkenskapsåret låg på 42,5 procent av den totala omsättningen, skriver bolaget och fortsätter:

"Under det tredje kvartalet låg den europeiska marknaden på cirka 26 procent av den totala omsättningen (borträknat försäljningen av hygienprodukter)".

Under kvartalet var också andra marknader påverkade av den pågående pandemin men ett "kreativt säljarbetet" resulterade i fortsatt tillväxt för Cellinks produkter, heter det.

På grund av reserestriktioner, inställda mässor och svårigheter att genomföra demonstrationer i kunders laboratorium ser bolaget en tillfälligt förändrad försäljningsprocess. För att begränsa de ekonomiska konsekvenserna av lägre tillväxttakt än planerat har bolaget i nuläget vidtagit åtgärder i form av korttidspermitteringar och andra generella kostnadsbesparingar.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.