Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2014-04-03

Cortus Energy fortsatt köpvärd

Detta är en betald analys på uppdrag av Cortus Energy utförd av analysföretaget Jarl Securities på uppdrag av Analysguiden.

Vi ser fortsatt Cortus Energy som köpvärd, trots en sänkt riktkurs. Ny planerad placering för anläggningen hos Nordkalk blir Rakke, Estland.

Cortus Energy är ett spännande bolag inom förnybar energi med en unik och patenterad teknik för att på ett effektivt och billigt sätt utvinna ren energigas ur flertalet olika insatsvaror. Tek­niken, kallad Woodroll, går ut på att biomassa hettas upp och sönderdelas för att göra det möjligt att utvinna en renare energigas som ska kunna användas som energikälla.

Bolaget kan antingen sätta upp och driva en anläggning hos kunden och tjäna pengar på den sålda gasen, sälja en nyckelfärdig anläggning anpassad efter kundens behov eller tjäna pengar genom licensintäkter, eftersom Cortus bidrar med nyckelkomponenter och expertkunnande.

Cortus har ett avtal med Nordkalk om att bygga och driva en anläggning med en kapacitet på 5 MW. Initialt var det tänkt att anläggningen skulle byggas i Köping, men i höstas beslöt Nordkalk att se över placeringen på grund av sjunkande priser på kol och utsläppsrätter.

Anläggningen är nu tänkt att placeras i Rakke, Estland, och en avsiktsförklaring med Nordkalk avseende försäljning av energigas i Estland har tecknats. Vad gäller bolagets övriga kunddiskussioner har vi intagit en något mer konservativ syn än tidigare, eftersom nyheter inte presen­terats i linje med vad vi förväntat oss.

Vi ser ett motiverat värde på 9 kronor per aktie, vilket är en sänkning från vår tidigare riktkurs på 12 kronor. Vi är dock fortsatt positiva till aktien och hoppas att bolaget kan leverera nyhetsupp­dateringar om pågående kund­diskussioner under våren. Vår rekommendation är fortsatt köp.

 

Källa: Jarl Securities

Författare Jarl Securities

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.