Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2014-10-13

Cortus Energy skiftar fokus

Detta är en betald analys på uppdrag av Cortus Energy utförd av analysföretaget Jarl Securities på uppdrag av Analysguiden.

Det tidigare Nordkalkprojektet i Estland har nu lagts på is och istället ligger fokus på tre anläggningar i Italien. Vi ställer oss avvaktande till aktien, med en riktkurs på 3,60 kronor.

Cortus Energy som grundades 2006 har en patenterad teknik (WoodRoll) för att på ett miljövänligt och effektivt sätt utvinna ren energigas ur biomassa. Energigasen som tekniken alstrar är ren nog att användas inom processindustrin, en industri som idag använder fossilabränslen i hög utsträckning.

Cortus har sedan 2010 haft ett avtal med Nordkalk om att bygga och driva en anläggning med 5 MW kapacitet. Initialt var det tänkt att denna skulle byggas i Köping. Planerna ändrades på grund av sjunkande priser på kol och utsläppsrätter. Anläggningen skulle istället placeras vid en annan av Nordkalks fabriker, i Estland. Men i juli 2014 meddelade Cortus att förhandlingarna med Nordkalk lagts på is på grund av sjunkande priser på fossila bränslen och utsläppsrätter.

Nu fokuserar Cortus på tre anläggningari den italienska regionen Veneto. Bolaget räknar med att sätta den första av dessa i drift under det första kvartalet 2016. De två andra anläggningarna väntas vara i drift runt årsskiftet 2016-2017.  Gasen från de tre anläggningarna kommer att omvandlas till el och även överskottsvärme kommer att säljas. I Italien är statliga subventioner för förnyelsebarenergi väldigt generösa, men å andra sidan är också skatten hög.

På grund av motgångarna sänker vi riktkursen från 9 kronor till 3,60 kronor. Vi ställer oss avvaktande till aktien intill tecken på ett kommersiellt genombrott uppnåtts, med en neutral rekommendation.

 

Källa: Jarl Securities

Författare Jarl Securities

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.