Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-04-06

DANSKE BANK: NYTT LJUS ÖVER ESTLANDSHÄRVA I BRITTISK UTREDNING

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den långa listan över brott som kopplas till Danske Banks kontroversiella filial i Estland har nu växt ytterligare genom ett fall i brittisk domstol, enligt rapportering från den brittiska tidningen Evening Standard under de senaste veckorna.

Ett förmöget par från Azerbajdzjan, som i brittisk press kallas "Mr X" och "Mrs Y", står åtalade inför en domstol i London anklagade för att ha tvättat stora summor pengar genom Danske Banks estniska filial.

Danske Bank-enheten i Baltikum är kärnpunkten för en av de största penningtvättshärvorna i Europas historia, som ledde till att banken kastades ut från Estland. Bankens egen utredning har kommit fram till att det rör sig om belopp på över 2.000 miljarder danska kronor.

Det azeriska äktaparet har "bågnande konton" i flera brittiska banker och äger flera högt värderade fastigheter i London. De anklagas för att ha tvättat omkring 500 miljoner pund via den nu stängda Danske Bank-filialen i Estland.

Brittisk polis hävdar att pengarna är del av ett större penningtvättssyndikat, som i pressen kom att kallas "den azeriska tvättomaten".

De nya uppgifterna i saken innebär att ytterligare lager av syndikatets sammansättning nu kan nystas upp och att den egentliga omfattningen av härvan framkommer.

Paret som står åtalade hävdar sin oskuld och påstår att samtliga medel i transaktionerna är fullt ut legitima.

Danske Bank-härvan, som också kommit att inkludera Swedbank och SEB, ledde till att tidigare Danske Bank-vd:n Thomas Borgen och ordförande Ole Andersen avgick under 2018. Så blev även fallet för Swedbanks tidigare vd Birgitte Bonnesen och ordförande Lars Idermark när den svenska bankens inblandning framkom 2019.

Penningtvätten pågick enligt Danske Banks egen utredning mellan 2007 och 2015.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.