Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-10-20

DIREKT POD: POLSK RIKSDAG OCH ANTIDEMOKRATISKT FÖRRÄDERI I EU?

STOCKHOLM (Direkt Studios) Brexit var nätt och jämnt lagt till handlingarna under hösten 2021, samtidigt som hotet om "grexit" och "italeave" hade börjat kännas avlägset, när plötsligt en uppslitande konflikt med rötter i östra Europa nådde kokpunkten och risken för en ny splittring tycktes närmast oundviklig.

Över huvudet på rasande politiker i Bryssel konstaterade bedömare att en polsk sorti - ett polexit - inte längre såg annat än högst sannolikt ut och farhågan växte dessutom för att blocket inte bara hotades av Warsawa-regeringens sorti - utan att en sådan också förebådade ytterligare avhopp från dessutom nyinvalda medlemsländer i det forna östblocket.

Kärnan i konflikten var de maktdelningsprinciper som vilat till grund för demokratier i hela världen ända sedan upplysningstiden och Montesquieus dagar. De själva grundstenarna som freds- och demokratiprojektet EU vilade på hade nu blivit stötestenar, där raseriet österifrån hörs ljuda om att Europa inte kommer överleva bakom enad front utan reformer och nya statuter som ger medlemsländer utvidgad rätt att diktera lagar som frångår EU:s nuvarande förhållningssätt till unison lag och rätt.

Det här är FollowTheMoney, en podcast om makt, storfinans och börsen, av och med programledare Martin Nilsson och utrikesredaktör Joakim Rönning.

Podcasten finns tillgänglig på alla podcast-appar, bland annat Spotify, Apple Podcast och Acast.


Bolag som nämns i avsnittet: ABB, H&M, Ericsson, SKF, Skanska, Electrolux, Volvo, Scania, Husqvarna, Embracer, Addnode, OX2, Eolus Vind, CD Projekt, SEB, Swedbank, Danske Bank.
Författare Direkt-SE