Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-06-10

DIREKT POD: VÄTGASHAUSSEN - NIKOLA, TESLA OCH NIKOLA TESLA

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Mitt i en coronapandemin som burit död och förödelse med sig, har dollartecknen växt sig allt större hos klimatinvesterare världen över. I skuggan av virusets armod har hoppet om en ny grön giv, där målet är en totalrenovering av vårt energisystem till en koldioxidfri framtid i skick att ducka ansökande klimatkatastrofer, växt sig allt starkare.

Fordonslandet USA:s största tillverkare heter inte längre Ford och General Motors när nu de frustande diesel-V8:orna byts ut mot el- och vätgasdrift, vilket satt Tesla och nyss börsnoterade Nikola på banan.

Tesla och Nikola är till börsvärdet USA:s just nu största fordonsbolag, och börsrekorden har avlöst varandra. Elon Musks vision nådde sin högsta börspunkt tidigare i veckan, men det är runt Nikola de allra största rubrikerna dragits upp, när frågetecknen rätats ut och börskursen mer än dubblats sedan noteringen i förra veckan.

Trots att Nikola ännu inte ens har någon serieproduktion är börsvärdet nu i paritet med den 93-åriga konkurrenten AB Volvo - som väl under våren också satsat tungt i ett mystiskt vätgassamarbete med största rivalen Daimler?

Men vätgasen har inte bara fordonsapplikationer - det sägs också finnas möjligheter till industriell och samhällelig energinytta och de nordiska bolagen har trots USA-hajpen gått i bräschen - med småbolagssuccéer som Powercell, Nel, Cell Impact och Metacon - där pilotprojekt alltmer börjar likna industriell verksamhet. Både svenska och internationella investerare tycks fortsätta att rusa mot succén… Eller fiaskot? Jo, i det är vad som väntar, i alla fall om man ska tro på den nämnde batteriförespråkaren Elon Musk.

EU har mitt i coronakrisen aviserat att näringslivet kommer få stöd i klimatomställningen, medan USA blivit alltmer distanserat i klimatfrågan under en kritiserad president Donald Trump, som går mot ett tätt presidentval mot Demokraternas Joe Biden och en "Green New Deal".

Det här är FollowTheMoney, en podcast från Nyhetsbyrån Direkt om makt, storfinans och börsen, av och med programledaren Martin Nilsson och utrikesredaktör Joakim Rönning.

Avsnitten finns tillgängliga överallt där det finns poddar, bland annat Spotify, Apple Podcast och Acast.


Nyhetsbyrån Direkt är en del av Infrontkoncernen.
Författare Direkt-SE