Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-07-16

DOMETIC: GJORT DET BRA, MEN KUNDE GJORT DET BÄTTRE - VD

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Dometics andra kvartal var det bästa någonsin sett till såväl omsättning som rörelseresultat. Kostnadsökningar och leveransproblem fortsätter dock att spöka och mottagandet av rapporten på Stockholmsbörsen blev kyligt.

"Det är mycket som är positivt, men sedan är man aldrig riktigt nöjd. Det finns alltid saker att förbättra", säger bolagets vd Juan Vargues till Nyhetsbyrån Direkt efter delårsrapporten.

Nettoomsättningen i kvartalet landade på 5.571 miljoner kronor efter en organisk tillväxt på 66 procent och rörelseresultatet på 955 miljoner kronor. Urstark efterfrågan på bolagets marknader hade dock skruvat upp förväntningarna och analytikerna i Infronts sammanställning hade väntat ytterligare ett par procentenheter högre tillväxt och lönsamhet.

Hur mycket har komponentbris och leveransproblem påverkat tillväxten i kvartalet?

"Jag tror att man kan räkna med ett par procentenheter utan tvekan. Det är svårt att sätta en siffra på det men min uppskattning är i vart fall ett par procentenheter", säger Juan Vargues.

Finns det något ni kunde ha gjort bättre för att kompensera?

"Världen var inte förberedd på den här situationen. Vi resonerar till exempel om vi kan ha så pass mycket tillverkning långt från våra huvudmarknader, kan vi flytta mer tillverkning, borde vi ha kommit ännu längre vad gäller flytten från Kina till Mexiko? Även om jag tycker att vi gör ett bra jobb så kan man inte vara nöjd. Jag tycker att vi kunde ha gjort det ännu bättre och det är mitt jobb att lyfta ribban hela tiden".

Sett till lönsamheten, i hur stor utsträckning har ni lyckats motverka kostnadsökningarna?

"I det andra kvartalet tycker jag att vi har lyckats kompensera. Hittills i år så har vi nästan kompenserat för allt. Problemet är att kostnadsökningarna fortsätter, och så länge de fortsätter så måste vi fortsätta med prisökningar - det är hela tiden en jakt. Men absolut är vi väldigt nöjda på den fronten. Det är inte bara prisökningar utan vi blir mer effektiva som organisation som gör det enklare att möta prisökningar".

I rapporten skriver du att orderstocken är rekordhög. Hur ser du på de kommande kvartalen?

"Vi ser att det finns en stark underliggande efterfrågan. Det är inte bara en konsekvens av hemester utan det fanns en underliggande växande trend före pandemin som stärkts. Vi har dessutom arbetat mycket med att minska exponeringen mot tillverkarsidan vilket gör oss mindre konjunkturkänsliga. Jämfört med föregående år har vi flyttat 8 procentenheter från tillverkarsidan (OEM) till eftermarknad och det kommer vi fortsätta med. Dessutom kommer de förvärv vi gjort stärka det ytterligare", uppger vd:n.

Inför rapporten sade analytiker till Nyhetsbyrån Direkt att förväntningarna var höga, men rimliga. De flaggade dock för att de kortsiktiga problemen med leveranser och råvarukostnaderna kunde stöka till det på rapportdagen. Aktien var under morgonen ned med som mest omkring 10 procent. Vid klockan 10.45 var aktien ned 6,4 procent.
Författare Direkt-SE