Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-07-22

ECB: INTE MYCKET NYTT I NYA GUIDNINGEN – ANALYTIKER

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) ECB:s nya framåtblickande guidningen ändrar inte utsikterna för penningpolitiken i någon större utsträckning, enligt bedömare, utan var mest nya ord på samma gamla saker.

"Även om ECB ändrar scenen något är det fortsatt samma duvor och samma hökar som sitter runt ett samma bord i Frankfurt och bedriver penningpolitiken", skriver Berenberg i en kommentar.

Efter sin nyliga strategiöversyn ändrade ECB sin framåtblickande guidning i sitt räntebesked på torsdagen, där de lägger större vikt vid att räntorna kommer att förbli på nuvarande nivå, eller lägre, tills inflationen verkligen nått 2 procent, med formuleringar om att inflationen ska väntas vara vid 2 procent "väl före" slutet på prognosperioden och dessutom uthålligt så.

Berenberg menar att ECB, med sin prognos om att inflationen på bara 1,4 procent 2023, redan bäddat för att räntorna kommer att förbli låga länge än, även om de tycker att den nya guidningen på marginalen var år det duvaktiga hållet. De tror dock att ECB kommer att höja tidigare än de själva tror, redan i slutet av 2023, då Berenberg räknar med att såväl tillväxt som inflation kommer att överraska ECB på uppsidan de kommande åren.

Pimco skriver att den nya guidningen i stort sett var som väntat, men att frågan hur de ska lyckas få inflationen till sitt nya, något högre, mål på 2 procent med samma gamla verktyg förblir obesvarad. De tror, liksom många andra, på att ECB i september återkommer med närmare besked hur de ska göra med sina tillgångsköp framåt.

ING skriver i en kommentar att det var lite av gammalt vin i en ny flaska över det hela. Kommunikationen ändrades något, men i grunden kommer ECB att vara fortsatt mycket duvaktiga.
Författare Direkt-SE