Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2015-04-15

Effekt av starkare dollar dröjer

Detta är en betald analys på uppdrag av Concejo utförd av analysföretaget Jarl Securities på uppdrag av Analysguiden.

Consilium tillhandahåller säkerhetsprodukter- och system till globala nischmarknader. Bolaget är en vinnare på en stark US-dollar vilket lyfter resultatet lite grann 2015, men mest 2016.

Consilium säljer både egenutvecklade och inköpta produkter och system som skyddar liv, materiella värden och miljön. Bolaget har två affärsområden: Marine & Safety och Fire Safety & Automation. Deras nisch är hög kvalitet – därav mottot ”When Safety Matters”.

Bolaget har i dag kontor i 22 länder och representanter i ytterligare cirka 50 länder. Mer än hälften av bolagets omsättning kommer från Asien och drygt 30 procent från Europa. Ett tecken på bolagets framgång är att vartannat större fartyg i världen har någon av Consiliums produkter ombord.

Sedan vår senaste uppdatering har Consilium fortsatt förvärva bolag, jobbat vidare med utvecklingsarbete och emitterar nu en ny obligation. Dessutom har valutamarknaden fortsatt röra sig till förmån för Consilium med ännu starkare amerikansk dollar samtidigt som räntorna fortsatt att sjunka. På grund av terminssäkringar dröjer det dock till 2016 innan valutaeffekten får fullt genomslag.

2014 var ett extremt bra år för Consiliums orderingång, nettoomsättning, lönsamhet och aktiekurs. Detta står i stark kontrast mot de svaga åren 2009–2013 då bolaget först tappade i samband med finanskrisen och sedan stagnerade.

Vår nuvärdesvärdering ger en riktkurs på 82 kronor trots att vi gör förhållandevis konservativa antaganden om till exempel vinstmarginal jämfört med ”guldåret” 2014. Vår bedömning är därför att aktien har en hel del kvar att ge innan den är fullvärderad och ger därför en köprekommendation.

 

Källa: Jarl Securities

Författare Rasmus Rosquist

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.