Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-06-17

EKOFIN: DUCKAR FÖR HETA POTATISAR SOM BOLAGSSKATT, CORONASTÖD

BRYSSEL (Nyhetsbyrån Direkt) EU-ländernas finansministrar väntas på fredag tassa runt heta potatisar som global företagsbeskattning och villkoren för de gigantiska utbetalningarna från EU:s coronafond.

Några stora sammandrabbningar väntas inte denna gång.

Ekofinmötet ska också diskutera vilka varor och tjänster som kan få sänkt moms. En annan fråga på dagordningen är Rumäniens höga budgetunderskott.

Beslut om global företagsbeskattning är ett huvudämne på G20-mötet för finansministrar den 7-10 juli. Men när EU:s finansministrar nu ska förbereda detta viktiga möte kommer frågan att undvikas.

EU-länderna har varit oense. Sverige, Irland och Luxemburg har tidigare haft kraftiga invändningar mot EU-förslag om beskattning av stora digitala företag.

Men de senaste månaderna har G7 och G20 banat väg för en uppgörelse om skatt på stora multinationella företag och en global minimiskatt på 15 procent.

Ekofinmötets diskussion om coronafonden, RRF, blir en mild lägesrapport.

Kommissionen har börjat godkänna de första nationella återhämtningsplanerna, som är ett villkor för utbetalningarna på totalt 672,5 miljarder euro 2021-2026.

Men klartecken för planerna från finansministrarna krävs också. Vid nästa ekofinmöte den 13 juli väntas de första besluten.

Ekofin väntas behandla Sveriges återhämtningsplan i september.

På grund av granskningen av de nationella återhämtningsplanerna har kommissionen i år inte föreslagit några breda landspecifika rekommendationer. I mycket standardiserade rekommendationer om finanspolitiken uppmanar kommissionen bara EU-länder med hög skuld att vara mer återhållsamma.

Stabilitetspaktens budgetregler är suspenderade på grund av pandemin. Men eftersom Rumäniens budgetunderskott bröt 3-procentsgränsen för underskott redan 2019, till 4,4 procent, får landet nu en uppmaning att ta sig under gränsen 2024.

På ekofins dagordning står även en diskussion om en reform av vilka varor och tjänster som kan ha sänkt moms i EU:s momssystem.

Varje EU-land argumenterar för att just deras favoritprodukter ska få undantag från normalmoms.

Systemet behöver också uppdateras i grönare riktning. Dit hör en utfasning av sänkt moms på fossila bränslen och kemiska bekämpningsmedel.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.