Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-06-03

ELEKTA: AVGÅENDE VD VILL HEM TILL TYSKLAND EFTER NÅTT MÅL - IR

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Att Elekta nyligen nått ordermålet för bolagets nya system Unity samt en längtan tillbaka till Tyskland utgör grunden till Richard Hausmanns beslut att lämna vd-posten i strålterapibolaget.

Det säger Elektas ir-chef Cecilia Ketels till Nyhetsbyrån Direkt efter att bolaget på tisdagskvällen meddelat att Richard Hausmann avgår med omedelbar verkan och att det sker av personliga skäl.

"Det finns ingen dramatik i detta. Richard Hausmann bad styrelsen om att få avgå och det accepterade styrelsen, med villkoret att han måste gå direkt. Styrelsen såg en risk för, om han skulle hänga kvar och om processen skulle dra ut på tiden, att det uppstår ett vakuum i bolaget. Det vill styrelsen undvika", säger Cecilia Ketels.

Elekta meddelade i mitten av maj att bolaget fått en stororder från Genesis Care och att bolaget därmed nått målet om 75 beställningar för systemet, vilket har, enligt Cecilia Ketels, bidragit till att Richard Hausmann känner att han har uträttat vad som ålagt honom.

"Han känner väl att han gjort mycket av det han ska", säger hon.

Dessutom, fortsätter Cecilia Ketels, har Richard Hausmann pendlat mellan Sverige och Tyskland, där han har familjen, i princip varje vecka i cirka fyra år. Det är även hemma i Tyskland han odlar sitt stora intresse för äldre bilar.

Beskedet om Richard Hausmanns sorti kom bara ett par dagar efter att det blivit känt att Tomas Puusepp, som jobbat länge inom bolaget och som varit vd i två omgångar, inte ställer upp för omval till bolagets styrelse.

"Det har verkligen ingenting alls med varandra att göra", säger Cecilia Ketels som lyfter fram att Tomas Puusepp har många andra styrelseuppdrag numera och att han mot den bakgrunden bestämt sig för att lämna. Elektas ir-chef avfärdar vidare alla eventuella teorier om att Tomas Puusepp nu kommer att bli vd för Elekta under en tredje period.
Författare Direkt-SE