Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-06-17

EMU: KORTSIKTIG INFLATIONSRISK, DÄMPAT UNDERLIGGANDE – GOLDMAN

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Med återöppningen i gång inom euroområdet finns det utsikter för kostnadstryck från uppdämningseffekter kombinerat med följder från leveransproblem. Men valutaområdets underliggande pristryck håller sig dämpat.

Det skriver Goldman Sachs Europaekonomer i en analys.

"Med upprevideringar av tjänste- och varuinflation på kort sikt justerar vi upp våra kärninflationsprognoser med 0,1 procentenhet till 1,1 procent för både 2021 och 2022. Även om vi ser ytterligare uppåtrisk mot våra nya prognoser i närtid så kan varken återgångseffekter eller leveransstörningar tänkas generera en ihållande högre inflation", skriver analyshuset.

Den låga lönetillväxten och låga inflationsförväntningar inom euroområdet ger ett dämpat underliggande inflationstryck.

KPI-inflationstakten i euroområdet bedöms ligga på 1,9 procent i år och 1,3 procent under 2022.

"Att den underliggande inflationen håller sig mer dämpad mot vad huvud- och kärninflationsläsning indikerar reflekterar den låga lönetillväxten och de låga inflationsförväntningarna i euroområdet", skriver Goldman Sachs.

Därtill påpekas det att fraktkostnader succesivt kan komma att normaliseras medan världen återöppnas.

"Det implicerar att inflationstrycket från transportkostnader kommer att bedarra och så småningom vända", skriver Goldman Sachs och påpekar att det bidrar till att nästa års inflationsutsikter förefaller klenare.

På kort sikt bedöms även det kunna ske prisökningar inom covid-känsliga kategorier som övernattningsboende och flygresor i och med de nertryckta prisnivåerna mot före pandemin.

"Överskottskapaciteten inom turistsektorn och begränsade bevis för återgångseffekter under förra årets återöppning pekar mot delvis snarare än full normalisering", skriver ekonomerna.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.