Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-09-17

ENERGI: GRÖN VÄTGAS "STOR MÖJLIGGÖRARE" FÖR OMSTÄLLNING - CITI

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den gröna vätgasens intåg på energimarknaden är en "stor möjliggörare" för den omställning som ska göras mot ett hållbart och koldioxidfritt energisystem.

Det menar den brittiska banken Citi i en analys.

Vätgasen är en nyckelfaktor till att ta bort växthusgaser i tunga industriella processer som tidigare ansetts vara mycket besvärliga att fasa ut, konstaterar banken.

"De förmånliga politiska besluten kan bli en utlösande faktor för tillverkare av elektrolysörer, bränsleceller och förnybar energi, men existerande producenter av utrustning som nyttjas för utvinning av fossila bränslen kommer även de att behöva anpassa sig till ett större utbud av bränslekällor", skriver Citi.

Flera nordiska bolag har positionerat sig för den vätgasexpansion som väntar, bland annat som en del av de massiva stödinsatser som ska lyfta världsekonomin ur den coronapandemi som setts som en lämplig startpunkt för ett nytt grönt energisystem. Inte minst SSAB som i ett ståltillverkningsprojekt med LKAB nyttjar sig av vätgas i stället för kol. Volvo har på sitt håll upprättat samarbete med Daimler om vätgaslastbilsutveckling.

Svenska bränslecellstillverkaren Powercell, som är just en Volvo-avknoppning, och norska elektrolysörtillverkaren Nel har på sitt håll båda blivit småspararfavoriter och uppmärksammas nu också i större utsträckning av det större analytikerkollektivet. Citis analys innehåller neutrala rekommendationer för de båda aktierna, som stigit med 50 procent (Powercell) respektive 110 procent (Nel) hittills i år.

På svenska börsplatser finns samtidigt ett flertal mindre bolag med beröringspunkter till grön vätgas, som till skillnad från den fossilgasberoende blåa och gråa vätgasen ska utvinnas i bland annat elektrolysörer med energi från sol-, vind- eller vattenkraft.

NGM-noterade Metacon utvecklar i sin tur energisystem för produktion av vätgas från biogas och andra kolväten som kan komma från förruttningsprocesser. Här har aktien stigit 150 procent sedan årsskiftet.

Två First North-listade bolag som har beröringspunkter till den framväxande marknaden är Cell Impact, som säljer flödesplattor till tillverkare av bränsleceller och Impact Coatings, som utvecklar ytbehandlingar bland annat för bipolära plattor för bränsleceller. Det är i bränslecellen som vätgasen sönderdelas och skapar den elektriska kraft som skapar kraft. Cell Impact är upp med 180 procent i år medan Impact Coatings gått upp med 50 procent.

Citi summerar att vätgasens framtid är en av de bidragande orsakerna till att också höja prognoserna för vindkraft, som alltså är en möjliggörande faktor för den gröna vätgasen.

"Vi ser i slutänden transport som den största slutmarknaden och de största vinnarna som förnybara energiproducenter respektive elektrolysörs- och bränslecellsutvecklare", skriver Citi, som i analysen höjer sina estimat för de båda vindkraftsbolagen Vestas och Siemens Gamesa.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.